Home VestiIT i nauka Tehnološki napredak koji će dovesti do hiljadu puta bržih kompjutera

Tehnološki napredak koji će dovesti do hiljadu puta bržih kompjutera

by bifadmin

Pošto je razvoj tehnologije silikonskih čipova skoro dosegao svoje limite, naučnici iz Laboratorije državnog akceleratora SAD već neko vreme istražuju materijale koji će se najverovatnije koristiti u budućnosti.

813d23ee32
Smisao razvoja kompjuterskih čipova je da oni postanu sve manji, brži i štedljiviji. U studiji objavljenoj u poslednjem izdanju naučnog žurnala Prirodni materijali, pomenuti istraživači su opisali uspešne eksperimente provodljivosti električne energije kroz magnetit, prirodno namagnetisani oksid gvožđa, i njegovu sposobnost da se koristi kao tranzistor u strujnom kolu. Naučnici su pokazali da magnetit ima svojstvo da se isključuje i uključuje brzinom od jednog bilona sekunde, što je više hiljada puta brže od sadašnjih silikonskih tranzistora u upotrebi. Međutim, problem je što magnetit mora da se ohladi na temperaturu od -190 C kako bi funkcionisao na taj način.

Ipak, pozitivan ishod ovog eksperimenta je upotreba novog metoda merenja brze provodljivosti. S obzirom da prethodno merenje optičkim laserima nije bilo dovoljno precizno, sada je upotrebljeno pulsiranje x-zraka brzinom od jednog triliona sekunde, kojom je konačno mogao da se uoči trenutak kada je materijal od izolatora postao provodnik. Uočeno je da u tom momentu delovi materijala imaju pojedina „ostrva“ koja se i dalje ponašaju kao izolatori, ali da su se elektroni kretali i kroz te površine, pokazujući da u izuzetno malim vremenskim periodima, uključenje provodnika ne mora da bude potpuno da bi se on ponašao kao tranzistor. „Ovaj nalaz će omogućiti da vremenom prilagodimo materijale i načinimo ih u potpunosti upotrebljivim već u skorijoj budućnosti“, kaže Herman Dur, vođa istraživača na Univerzitetu Stanford. Prema njegovim rečima ekipa naučnika sada eksperimentiše sa vanadijum-oksidom, koji bi mogao da se ponaša slično kao magnetit samo na višim temperaturama.

Pročitajte i ovo...