Home VestiPolitika i društvo Građani volonteri u potrazi za uzrokom izumiranja pčela

Građani volonteri u potrazi za uzrokom izumiranja pčela

by bifadmin

Svake subote građani volonteri u Kaliforniji, već šest godina učestvuju u nacionalnom programu prebrojavanja pčela  (Great Sunflower Project) da bi naučnicima na državnom fakultetu San Franciska  (San Francisco State University) da shvate zašto pčele umiru. To je jedan od mnogih programa posmatranja pčela širom SAD.

Većina volontera je prošle godine obavljala svoj naučni projekat u sopstvenoj bašti, a ove subote je od njih traženo da prošire svoj delokrug rada i beleže sve pčele i druge insekte koji prenose polen na bilo kom mestu koje im se učini prikladnim.

Iako se naučnici već dugo bave istraživanjem zašto pčele umiru do sada je postavljeno nekoliko hipoteza ali tačan uzrok još nije utvrđen. Među do sada evidentiranim mogućim uzrocima su parazitske mušice, dok novija studija istraživača sa Univerziteta u Merilendu i američkog ministarstva poljoprivrede ukazuje na na toksičnu mešavinu pesticida i fungicida koji zagađuju polen koji pčele vraćaju u košnicu .

Broj pčela koje umiru uključujući tu i odumiranje čitavih kolonija je izuzetno zabrinjavajuće budući da pčele oprašuju veliki deo biljaka kojima se ljudi hrane.

gradjani volonteri pcele

Činjenica da se uz pomoć građana naučnika volontera sada prikupljaju podaci nije značajna samo zbog broja opservacija već i zbog toga što su sredstva koja su naučnicima na raspolaganju za studije ograničena. Uz dobrovoljnu besplatnu pomoć građana sada se ostatak novca može iskoristiti za druge nivoe istraživanja.

Angažovanje građana kao naučnika volontera nije retkost i obuhvata brojne oblasti od astronomije do posmatranja ptica.

Pročitajte i ovo...