Home VestiPolitika i društvo Italijanski Vrhovni sud potvrdio kaznu Berluskoniju

Italijanski Vrhovni sud potvrdio kaznu Berluskoniju

by bifadmin

Bivši italijanski premijer prethodno uložio žalbu na kaznu od četiri godine zatvora. Ipak, zbog amnestije iz 2006. godine i godina starosti osuđenog (77), Berluskoni će odslužiti jednu godinu kroz kućni pritvor ili dobrotvorni rad.

-Silvio_Berlusconi_591038400

Silvio Berluskoni bio je najduže na mestu premijera u posleratnoj Italiji. Njemu je juče konačno ozvaničena prva definitivna presuda za kriminalne aktivnosti posle skoro dvadeset godina neprestanog „razvlačenja“ po sudovima. Vrhovni sud Italije ipak je poštedeo bivšeg premijera neposrednog povlačenja iz javnosti. Posle sedam sati većanja pet sudija Vrhovnog kasacionog suda potvrdilo jeraniju presudu za četvorogodišnju kaznu zatvora Berluskoniju, koja je zbog Zakona o opštoj amnestiji iz 2006. već preinačena u jednu godinu. I ta jedna godina najverovatnije će biti odslužena u kućnom pritvoru ili preko društveno korisnog rada, prenosi britanski Gardijan, zato što Berluskoni u septembru slavi 77. rođendan.

Međutim, potvrda i ovakve, prilagođene kazne, može značiti kraj sadašnje, prilično ranjive italijanske vlade. Ona je sastavljena od već prilično labave koalicije levice i desnice, a među ovim drugim nalazi se i Berluskonijeva partija Narod slobode, čiji vrh je sada rastrzan između podrške i okretanja od politike bivšeg premijera.Italijanski politički analitičari očekuju veća potresanja na političkoj sceni u narednim nedeljama, pa možda i rekonstrukciju sadašnje vlade premijera Enrika Lete, piše Njujork Tajms.

Pročitajte i ovo...