Home VestiPolitika i društvo Urugvaj, pionir u legalizaciji proizvodnje marihuane?

Urugvaj, pionir u legalizaciji proizvodnje marihuane?

by bifadmin

Donji dom urugvajskog kongresa prihvatio je predlog levičarske vlade da se usvoji zakon kojim bi se u Urugvaju legalizovala proizvodnja i prodaja marihuane, a očekuje se da će predlog proći i u Senatu gde vladajuća stranka ima većinu.

uruguay

Nakon jednogodišnje javne debate Urugvaj je preduzeo prvi korak prema tituli prve zemlje sveta u kojoj je proizvodnja marihuane legalizovana. Naime, donji dom urugvajskog kongresa prihvatio je predlog levičarske vlade o legalizaciji i regulaciji proizvodnje i prodaje marihuane. Očekuje se da će zakon potvrditi i senat, u kojem vladajući Široki front ima većinu.

Urugvajci bi prema predloženom zakonu smeli da konzumiraju marihuanu i uzgajaju do šest biljaka kod kuće, da nabavljaju „travu“ učlanjenjem u posebne klubove i kupuju do 40 grama mesečno u licenciranim apotekama. Zakon ne važi za strance, jer kako se navodi u obrazloženju, njegov cilj nije da Urugvaj pretvori u novi Amsterdam, niti da na taj način poveća prihode od turizma, već da se crno tržište proizvodnje i preprodaje marihuane stavi pod kontrolu države.

Zakon je prihvaćen u donjem domu nakon 14 sati veoma žestoke debate. Predlog zakona je naišao na velike otpore u javnosti, a prema najnovijoj anketi od prošlog meseca, protiv se izjasnilo 63 posto građana. Protivnici legalizacije kao glavni protivargument navode rizik od značajnog povećanja konzumacije marihuane među stanovništvom, pre svega među mladima. Sa druge strane, pobornici novog zakona tvrde da je zabrana izazvala mnogostruke probleme – od tajne konzumacije, koj nije precizno evidentirana, do pošasti organizovanog kriminala.

Pročitajte i ovo...