Home VestiIT i nauka Kud ja okom, ti skokom

Kud ja okom, ti skokom

by bifadmin

Naučnici Univerziteta Vašington uspeli su da povežu mozgove dvoje ljudi, i to tako što je signal iz mozga prvog čoveka pokretao ruku drugog čoveka.

spok
Koristeći neinvezivnu metodu povezivanja mozgova dvojice učesnika ekperimenta elektrodama, naučnici Univerziteta Vašington napravili su veliki napredak u ispitavanju slanja naredbi moždanim talasima. Prethodni eksprimenti uključivali su povezivanje dva laboratorijska pacova, kao i pacova sa čovekom.

Ovaj put demonstracija je bila usmerena na jednostavnu kompjutersku igricu: Radžeš Rao, profesor na Univerzitetu koji radi na „moždanom interfejsu“ već više od deset godina, sedeo je u jednoj sobi sa elektrodama na glavi i igrao igricu u kojoj je zadatak da topom pogodi neprijateljske avione, a izbegava sopstvene; na potpuno drugoj strani Univerziteta nalazio se Andrea Stoko, koji nije imao ekran ispred sebe, već samo tastaturu. Raov mozak je slao naredbe za pritiskanje tastera, a Stoko je, iako udaljen nekoliko blokova zgrada, te naredbe izvršavao. Po završetku eksperimenta Andrea Stoko je poredio pokrete koje je pravila njegova ruka sa „nevoljnim tikovima“. Radžeš Rao je bio povezan za EEG monitor, dok je mozak Andree Stoka bio spojen elektrodama sa transkranijalnim elektromagnetskim stimulatorom, direktno preko regije mozga odgovorne za pokrete desne ruke. Tim naučnika nastaviće dalje sa eksperimentima koji će podrazumevati komplikovanije pokrete.

 

Pročitajte i ovo...