Home VestiPolitika i društvo Muškarci koji su preživeli holokaust duže žive

Muškarci koji su preživeli holokaust duže žive

by bifadmin

Užasi holokausta nisu skratili život njegovim preživelim žrtvama, već su one čak dugovečnije od onih Jevreja koji su ranije napustili ugrožena područja, pokazuje istraživanje Univerziteta Haifa u Izraelu i nemačkog Lajden Univerziteta. Veruje se da je uzrok tome pronalaženje novog smisla u životu, posle perioda krajnje strepnje i borbe za goli opstanak.

camp

U istraživanju dva univerziteta obuhvaćeno je 55.000 povratnika iz Poljske u Izrael, od kojih je tri četvrtine došlo u periodu 1945-1950, odnosno odmah po završetku Drugog svetskog rata, a jedna četvrtina pre 1939. godine i početka rata, odnosno Nemačke invazije Poljske. Muškarci koji su imali između 10 i 15 godina u trenutku kada je holokaust započeo živeli su u poroseku duže po 10 meseci od svojih vršnjaka koji su izbegli užase progona i mučenja po koncentracionim logorima. Muške žrtve između 16 i 20 godina starosti žive u proseku duže čak po godinu i po dana od svojih vršnjaka koji su pobegli na vreme, prenosi New York Magazine.

Ovakav neočekivani i zastrašujući nalaz, kažu naučnici koji su vršili istraživanje, znači samo da su preživele žrtve holokausta, uprkos ogromnom nivou pretrpljenog stresa i masovnom trpljenju efekata teške depresije, anksioznosti i PTSD, zapravo kasnije pronašli čvršći osećaj smisla u životu od svojih vršnjaka koji su pronašli utočište pre rata. Autori studije zaključuju da ovakvi nalazi samo potvrđuju „koliko je velika otpornost ljudskog duha kada se suočava sa traumatičnim događajima“.

Pročitajte i ovo...