Home VestiPolitika i društvo Najboljih 100 univerziteta u 2013.

Najboljih 100 univerziteta u 2013.

by bifadmin

Times Higher Education je izbacio tradicionalnu listu najboljih univerziteta na svetu u ovoj godini, po obrazovanju koje pružaju, ali i po njihovoj reputaciji. Prednjače univerziteti iz SAD i Velike Britanije, naših nema na listi.

graduates

Organizacija Times Higher Education zajedno sa Thomson Reuters jedina ocenjuje rad svetskih univerziteta svake godine, kroz nekoliko različitih kategorija, kao i po naučnim oblastima koje pokrivaju. Na listi najboljih sačinjenoj na osnovu 13 različitih kriterijuma na prvom mestu se nalazi Kalifornijski institut za tehnologiju, na drugom je britanski Oksford, na trećem američki Stanford, na četvrtom Harvard i na petom čuveni MIT. U prvih deset su sve univerziteti iz SAD i Britanije, osim pomenutih i Kembridž, Kraljevski koledž u Londonu i Univerzitet Berkli. Prvi neanglosaksonski univerzitet na listi je švajcarski Tehnološki fakultet – ETH iz Ciriha, a univerziteti iz Tokija i Hongkonga su takođe visokokotirani.

Na drugoj listi, koja ocenjuje prestiž visokoškolskih ustanova u svetu i prema tvorcima liste, daleko je subjektivnija, situacija je nešto drugačija. Prvi je Harvard, drugi MIT, treći Kembridž, četvrti je Oksford, a peti Berkli. Univerzitet Tokija na ovom listingu uspeo je da se plasira u prvih deset – na deveto mesto.

Pročitajte i ovo...