Home VestiPolitika i društvo Nemačka: Bitcoin dobio status veštačkog novca

Nemačka: Bitcoin dobio status veštačkog novca

by bifadmin

Bitcoin je do te mere postao popularan u Nemačkoj da mu je Ministarstvo finansija dodelilo status veštačkog novca, ali mu je poreski status i dalje nejasan.

Ovaj virtuelni novac trenutno se prodaje po ceni od 120 dolara po bitcoinu a njime se mogu kupovati razne stvari, od oružja preko domaćih životinja do skupih kola (manje-više sve ono što čini prosečnog srpskog kriminalca u pokušaju). U Nemačkoj pak pokušavaju da mu nađu širu primenu.

bitcoin

Prema pravnoj definiciji bitcoin se u Nemačkoj nalazi u kategoriji sa regionalnim valutama i novcem u zabavnim parkovima, dakle njegov status je između potpuno bezvrednog novca iz igara i pravih novčanih valuta kao što je evro. Nemačko Ministarstvo finansija na ovaj potez se odlučilo iz želje da nadzire celokupni finansijski promet u toj državi.

Bitcoin je valuta plaćanja u 7.500 trgovina i restorana a zajedno sa njegovom sve većom rasprostranjenošću povećava se i potreba za oporezivanjem ovih transakcija.

Još u junu je Ministarstvo finansija objavilo da se transakcije sa bitcoinom ne oporezuju ali sada izgleda da to neće važiti za sve transakcije. Naime, oznaka veštačkog novca za bitcoin znači da podleže oporezivanju komercijalnih transakcija, a privatne transakcije između pojedinaca nisu podložne oporezivanju.

Izvor: Špigl

Pročitajte i ovo...