Home VestiEkonomija Od Fejsbuk prijatelja zavisiće i odobravanje kredita

Od Fejsbuk prijatelja zavisiće i odobravanje kredita

by bifadmin

Birajte pažljivo svoje Fejsbuk prijatelje jer bi taj izbor jednog dana mogao da vam bude presudan za uspešno uzimanje kredita.

Facebook-Friends

Običnim smrtnicima odavno je poznato koliko poneki put može biti teško da se uzme čak i neki manji zajam iz banke. U zavisnosti od kreditera traže se razni lični podaci, bez obzira što takva praksa zapravo nije potkrepljena zakonodavstvom. Sada se pojavljuje i novi trend, u skladu sa tehnološkim dobom u kome živimo: mnoge kompanije koje se bave izdavanjem startap kredita u oblasti informacionih tehnologija počele su da proveravaju broj i „kvalitet“ Fejsbuk prijatelja aplikanata za podizanje kredita.

Primera radi, američka kompanija Lenddo u takvom slučaju proverava da li korisnik ima na društvenim mrežama prijatelje koji eventualno kasne sa otplatom kredita, a nemački Kreditech kaže da uzima u obzir ukupno 8.000 različitih informacija kada uzima u obzir razmatranje o nekom kandidatu za kredit, pa između ostalog procenjuje način na koji on popunjava formulare na internetu, komunicira sa onlajn prijateljima, itd. Kreditech između ostalog proverava da li se IP adresa korisnika slaže sa njegovom navedenom adresom boravka ili zaposlenja.

Pročitajte i ovo...