Home VestiIT i nauka Oslobođeni ugljen-dioksid može da bude koristan

Oslobođeni ugljen-dioksid može da bude koristan

by bifadmin

Holandski naučnici veruju da velike količine ugljen-dioksida koje nastaju u termoelektranama mogu da se iskoriste za stvaranje još više električne energije.

dimnjaci
Termoelektrane širom sveta godišnje oslobađaju oko 12 milijardi tona ugljen-dioksida dok sagorevaju ugalj, a toplane još oko 11 milijardi tona, procenjuje Scientific American. Naučnici iz Holandije predložili su iskorišćavanje tolike količine oslobođenog ugljen-dioksida u dodatnu proizvodnju električne energije, pumpanjem ovog gasa kroz vodu ili eventualno neku drugu tečnost, i stvaranjem novog elektriciteta. Oni veruju da bi se ovom tehnologijom, od gore pomenute godišnje emisije ugljen-dioksida, moglo da se proizvede i do 1.750 TWh (što je 400 puta više nego količina energije koju generiše Huverova brana u SAD).

Tehnika koju predlažu Holanđani nije nova, već je osmišljena na osnovu elektrolize, koju su još pre 200 godina elaborirali ser Hamfri Dejvi i Majkl Faradej. U holandskom eksperimentu najveća efikasnost postignuta je korišćenjem elektrolita monoetanolamina. Ironično je da se sličan postupak mešanja koji ima potencijala za oslobađanje dodatne energije dešava na vrhu dimnjaka u svim termoelektranama (samo u ovom slučaju mešaju se gasovi, a ne tečnosti, i potencijal za proizvodnju električne energije je manji). Međutim, da bi ovaj projekat zaživeo i u širokoj upotrebi potrebno je enormno mnogo ulaganja i inženjerske sposobnosti, kako bi se malene elektrode i kadice iz laboratorije uvećale na veličinu industrijske isplativosti.

Pročitajte i ovo...