Home VestiIT i nauka Prekretnica u istraživanju nastanka raka

Prekretnica u istraživanju nastanka raka

by bifadmin

Ugledni naučni časopis Nature objavio je rezultate obimne studije istraživanja 21 velike mutacije koje su odgovorne za nastanak 29 od 30 najčešćih kancera.

nci-vol-2306-72

Međunarodni tim naučnika istraživao je razloge za nastanak mutacija koje izazivaju 97% najčešćih rakova u okviru do sada najobimnije analize genoma kancera. Među najpoznatijim okidačima mutacija DNK se nalaze UV zračenje i pušenje, ali oni, baš kao i ostali izazivači ostavljaju za sobom prepoznatljivi „trag“ po kome mogu kasnije da se prepoznaju. Izdvojen je ukupno 21 ovakav, svojevrsni „grafit“, kako su ih nazvali autori studije kojom je obuhvaćeno 7.042 uzoraka 30 najpoznatija maligniteta.

Profesor dr Majk Straton sa Instituta Sanger izjavio je za BBC da čovečanstvo napokon ima mapirane odgovorne paterne u okviru genoma kancera: „Ovo otkriće će biti prekretnica u tretiranju kancera, jer nam njegovi nalazi otvaraju nove puteve istraživanja, koji nam do sada nisu bili dostupni“, rekao je Straton. Među prepoznatim okidačima, osim pomenutih, nalaze se i oni odgovorni za pad imunog sistema i starenje. Ipak, 12 okidača još uvek nije dovedeno ni u kakvu vezu sa poznatim uzročnicima, ali se naučnici nadaju da će neki od njih biti povezani sa faktorima sredine.

Pročitajte i ovo...