Home VestiPolitika i društvo Ukinut PDV na otpad

Ukinut PDV na otpad

by bifadmin

Dileme oko različitih tumačenja propisa u oblasti upravljanja otpadom okončane su nakon odluke Ministarstva finansija i privrede o izmenama pravilnika o utvrđivanju sirovina i usluga. Prema novim propisima, na usluge koje su neposredno povezane sa sekundarnim sirovinama ukinut je PDV.

otpad

Izmenama pravilnika otklonjena su različita tumačenja i postupanja u praksi, pa će od sada sekundarne sirovine biti tretirane na isti način u poreskim propisima i propisima koji regulišu oblast upravljanja otpadom. Sekundarnim sirovinama će se smatrati kako otpaci od osnovnih i obojenih metala, tako i njihove legure i najširi obuhvat proizvoda koji nisu upotrebljivi zbog istrošenosti.

Time su uvažene zamerke firmi iz ove delatnosti, koje su se odnosile na različitu praksu u prethodnom periodu. Naime, pojedine poreske uprave su, prilikom kontrole poreskih ubveznika, tumačile da, na primer, mesing nije sekundarna sirovina jer nije naveden u pravilniku koji definiše šta se smatra sekundarnom sirovinom u smislu oporezivanja potrošnje. Tako su firme koje su se bavile sakupljanjem i prometom sekundarnih sirovina od gvožđa, bakra i cinka bile oslobođene plaćanja PDV-a, dok su one koje se bave prometom sekundarnih sirovina od mesinga, bronze, sivog liva, bile dužne da ga plaćaju. Takođe, istrošeni akumulatori za reciklažu su prilikom uvoza imali tretman sekundarne sirovine, što nije bio slučaj kada su u istu svrhu prikupljani na domaćem tržištu.

Pročitajte i ovo...