Home VestiEkonomija Usporavanje holandske ekonomije koči oporavak evrozone

Usporavanje holandske ekonomije koči oporavak evrozone

by bifadmin

Pad tržišta nekretnina, slabašan rast ekonomije i uočljiv rast nezaposlenosti doveli su Holandiju na rub smanjenja kreditnog rejtinga. No, opasnije od sniženja rejtinga su politička nestabilnost i pad potrošnje u ovoj zemlji, koji konačno mogu negativno uticati i na celu evrozonu.

U poslednjem kvartalu holandska ekonomija usporila je za 0,2%, što je najveći pad u zemljama koje Goldman Saks zove jezgrom evrozone (Holandiji, Finskoj i Nemačkoj). U januaru je nezaposlenost u Holandiji iznosila 7,5% a prošlog meseca je već bila 8,7%. Cene nekretnina su u proseku niže za 5% nego prošle godine, a godišnji pad u junu je bio 9,6%.

tanjir

Zbog ovoga je Dojče banka promenila prognozu rasta holandske ekonomije na -1,1% u 2013. i 0,4% u 2014. godini.

Na sve to, rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju sve veću frustraciju vladajućom koalicijom, i okretanje dela biračkog tela ka partiji PVV, poznatoj po antiimigracionoj politici. Izgleda da će ova partija na izborima osvojiti najviše mesta u parlamentu a to bi značilo i nestajanje političkog konsenzusa oko fiskalne stabilnosti koje bi definitivno ugrozilo holandski AAA rejting.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...