Home VestiPolitika i društvo Berluskoni da plati 564,2 miliona evra kazne

Berluskoni da plati 564,2 miliona evra kazne

by bifadmin

Berluskonijeva kompanija Fininvest kažnjena je zbog podmićivanja sudija pri kupovini izdavačke kuće Mondadori, u slučaju koji je star preko 20 godina. Vrhovni sud je odbio i žalbu Marine Berluskoni, ćerke bivšeg premijera Italije i predsednice Fininvesta.

berlsukoni
Vrhovni sud u Italiji odbacio je žalbu kompanije Fininvest u vlasništvu bivšeg talijanskog premijera Silvija Berluskonija u procesu Mondadori, koja je vezana za odštetu kompaniji CIR Karla de Benedetija. Iznos odštete sud je smanjio za 23 miliona, što je veoma malo u odnosu na 564,2 miliona koje će Berlsukoni ipak morati da plati.

Fininvest je kažnjen jer je podmitio rimskog sudiju Vitorija Metu 1991. godine sa 400 miliona lira, kako bi dao prednost Berluskoniju u odnosu na De Benedetijevu kompaniju CIR pri kupoviji većinskog udela ugledne izdavačke kuće Mondadori. Meta je osuđen na dve godine i devet meseci zatvora, a prvostepeni sud osudio je 2009. Fininvest na plaćanje odštete u iznosu od 750 miliona evra, ali je u međuvremenu sud smanjio taj iznos prvo za 190 miliona, a juče još za 23 miliona evra. Vrhovni sud je utvrdio i Berluskonijevu odgovornost u počinjenom krivičnom delu podmićivanja sudije.

Pročitajte i ovo...