Home VestiPolitika i društvo NSA špijunirala i Martina Lutera Kinga i Muhameda Alija

NSA špijunirala i Martina Lutera Kinga i Muhameda Alija

by bifadmin

Glavni akter špijunskog skandala o kojem i dalje priča ceo svet, američka agencija NSA po novim saznanjima prisluškivala je i Martina Lutera Kinga, bokserskog šampiona Muhameda Alija i mnoge druge koji su se javno deklarisali kao protivnici Vijetnamskog rata, kroz operaciju nazvanu “Minaret”.

Ovaj put međutim, podaci nisu “procureli” u javnost, već je njihovo obznanjivanje odobreno na zahtev istraživača sa Džordž Vašington univerziteta. Oni su došli do podataka da su pored ovih zvučnih imena špijunirani bili i brojni novinari, kao i dva člana Kongresa – senator Frenk Čurč i senator Hauard Bejker.

martin luter

Najnoviji otkriveni dokumenti pokazuju da je ovaj program praćenja sprovođenih sedamdesetih godina prošlog veka trajao 6 godina. Program je započet pod predsednikom Lindonom Džonsonom koji je zahtevao da vidi da li kritičare Vijetnamskog rata finansiraju i na druge načine podržavaju možda stranci, a nastavljen je pod palicom Ričarda Niksona. Javno tužilaštvo je 1973. kada je Nikson podneo ostavku zbog Votergejt afere ugasilo ovaj program špijuniranja. Kada se pročulo šta NSA radi, 1975. godine iziritirana javnost je uspela da izboksuje ograničavanje ovlašćenja bezbednosnih agencija, međutim posle terorističkih napada na Kule bliznakinje 2001. godine one su povratile možda i više moći nego što su imale pre toga.

Povodom poslednjih otkrića o programu “Minaret” istraživači sa pomenutog univerziteta su izjavili da je ono “šokantno jer pokazuje da Bela kuća špijunira određene ljude samo zato što su joj politički neistomišljenici”.

Izvor: Biznis Insajder

Pročitajte i ovo...