Home VestiPolitika i društvo Skoro polovinu Amerikanca u budućnosti na poslu će zameniti roboti

Skoro polovinu Amerikanca u budućnosti na poslu će zameniti roboti

by bifadmin

U modernom svetu sve je više profesija koje zavise od napredne tehnologije, a sve manje tražnje za manualnim radnicima. Kompjuteri su povećali produktivnost visokoplaćenih profesija poput menadžerskih, konsultantskih i sl, što je uticalo na još veću polarizaciju u društvu – velike zarade su još veće, male sve manje a srednja klasa je iz ove jednačine istisnuta.

U radu o Budućnosti zapošljavanja (i uticaju kompjuterizacije na nju) navedeno je da od 700 tipova zanimanja u Americi 47% nosi rizik da će robotska i kompjuterska radna snaga zameniti ljudsku.

Automatizacija ovih zanimanja biće moguća čim velike baze podataka i unapređeni senzori budu mogli da se instaliraju u robote omogućujući im bolja čula i veću spretnost kako bi mogli da obavljaju više od rutinskih manuelnih zadataka.

robot radi

To će prvo biti moguće verovatno u industriji saobraćaja, gde vidimo brz razvoj samoupravljajućih automobila, što će verovatno redukovati broj zaposlenih vozača u budućnosti.

Zaposleni u administraciji i slični kadrovi koji obavljaju usluge primanja ljudi i papirologiju mogu biti zamenjeni kompjuterima koji mogu da prepoznaju ljude i obavljaju birokratski posao. Ovo se može desiti i većini zaposlenih u uslužnim delatnostima.

U sferi nege o starijima ovo je već vidljlivo – tržište robota za brigu o ljudima raste za 20% godišnje.

Dakle, ako kompjuteri i roboti mogu da voze, uslužuju i brinu o ljudima, čiji posao je onda siguran?

Sigurna su uglavnom zanimanja koja podrazumevaju razvijanje novih ideja, kreativnost, upravljanje, poput menadžerske i finansijske profesije, kao i druga zanimanja u kojima je potrebna društvena inteligencija – npr ona u obrazovanju, zdravstvu, umetnosti, u medijima i sl. Takođe, tim silnim robotima biće potrebni i inženjeri i naučnici, tako da ni oni ne treba da birnu za svoj posao.
Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...