Home VestiPolitika i društvo Svako može da nas gleda iz satelita (ako ima dovoljno para)

Svako može da nas gleda iz satelita (ako ima dovoljno para)

by bifadmin

Pošto je američki glumac Džordž Kluni objavio da je iznajmio jedan špijunski satelit za posmatranje aktivnosti sudanske vojske, a Evropska komisija od ranije posmatra poljoprivredna dobra u EU, sada se otvara prostor i za korporativno iznajmljivanje satelita. A broj informacija i rezolucija satelitskih fotografija sve su veći…

sateliti
Projekat Satelitski osmatrač (The Satellite Sentinel Project – SSP), čiji je suosnivač Džordž Kluni ima za cilj da koristi satelitske informacije u humanitarne svrhe, „za prevenciju humanitarnih nesreća“, a koristi podatke skoro u realnom vremenu od satelita koji pripadaju jednom od najvećih svetskih satelitskih operatera, kompaniji DigitalGlobe. Organizacije poput Amnesty International i Human Rights Watch takođe koriste satelitske slike kako bi proveravali da li negde u svetu dolazi do zloupotrebe ljudskih prava, npr. u Zimbabveu, Siriji ili Burmi. Vlade širom sveta takođe već godinama koriste satelitsko praćenje, a EU na taj način kontroliše izdavanje poljoprivrednih subvencija, kao i nedozvoljenu seču šuma i zloupotrebu voda.

Sada kada je u korišćenje staelita uključen i jedan holivudski superstar, javnost je ponovo usmerila svoju pažnju na temu komercijalne isplativosti, ali i moralne podobnosti satelitskog posmatranja. Naime, komercijalno korišćenje satelita je i dalje poprilično skupo (iako ne i najbogatijim pojedincima i korporacijama), a nivo podataka koji može da se dobije sa fotografija ipak još uvek diskutabilnog kvaliteta. Međutim, tehnologija vrtoglavo napreduje i fotografije su sve bolje rezolucije iz dana u dan, pa je u jednom istraživanju utvrđeno da čak 75% britanskih farmera smatra da satelitsko posmatranje već sad predstavlja narušavanje privatnosti.

Prema uslovima međunarodne „politike otvorenog neba“ iz 1950, a koja je i danas na snazi, nijedna država nema kontrolu nad satelitskim fotografijama privatnih satelita. Evropska komisija prva je najavila da će pokrenuti raspravu o narušavanju privatnosti i izmenama (ne)postojeće regulative.

Pročitajte i ovo...