Home VestiPolitika i društvo Amazon otvara magacine i u Poljskoj i Češkoj

Amazon otvara magacine i u Poljskoj i Češkoj

by bifadmin

Onlajn prodavac knjiga Amazon je objavio planove da otvori dva velika magacina u Češkoj Republici, zato što u većem delu Centralne Evrope preti opasnost od štrajkova.

Jedan od magacina nalazio bi se blizu praškog aerodroma a drugi blizu grada Brna, i zapošljavali bi zajedno oko 4.000 ljudi, i još 6.000 na sezonskim poslovima.

Amazon se širi i u Poljskoj gde će otvoriti tri distribuciona centra, jedan blizu grada Vroclava, drugi blizu češke granice a treći u Poznanju, gde će zaposliti 2.000 stalnih radnika i još 3.000 povremenih.

Amazon ovaj rast opravdava povećanjem tražnje u Evropi, međutim on koincidira sa problemima koje kompanija ima u Nemačkoj gde zapošljava 9.000 ljudi. Naime, nemački radnici su nezadovoljni zaradom već nekoliko puta stupali u štrajk a izgleda da će to učiniti i uoči Božića kada je tradicionalno veoma veliki promet.

skladista

Činjenica je pak i da su bitnu ulogu u ovoj odluci igrale poljska i češka geografska lokacija i njihove saobraćajne veze sa ostatkom Evrope, kao naravno i jeftinija radna snaga. Prema Eurostatovim podacima prošlogodišnji troškovi rada (uključujući zarade, poreze i doprinose) u Nemačkoj bili su 30,4 evra po satu. U Češkoj pak sat rada košta 10,6 evra, a u Poljskoj 7,4 evra.

Međutim, da tu ima još nečega priznaje i samo rukovodstvo Amazona kada kaže da “ne treba trpati sva jaja u istu korpu”, odnosno da ne treba biti zavistan samo od jedne zemlje jer se može desiti ono što se sada ovom gigantu dešava u Nemačkoj.

Izvor: Prague Post

Pročitajte i ovo...