Home VestiPolitika i društvo Uskoro bi roboti mogli da zamene barmene

Uskoro bi roboti mogli da zamene barmene

by bifadmin

Oko 95.000 Starbaksovih barista (barmena) dobilo je opasnu konkurenciju koja nikad nije umorna a ne spava, preciznu, bez velikih prohteva, sa dobrim pamćenjem velikih porudžbina, za koju se ne moraju uplaćivati doprinosi za zdravstveno osiguranje i sa još mnogo drugih pogodnosti. Pretpostavljate, radi se o robotu kafedžiji.

Kevin Nater, vlasnik i direktor kompanije Briggo koja proizvodi ovakve robote, smatra da će nova tehnologija popraviti ugođaj ispijanja kafe. Probni Briggov kiosk sa kafom u Ostinu radi savršeno – od njega možete naručiti kafu sa npr trećinom sojinog mleka, četvrt kašičice žutog šećera, onoliko grama šlaga koliko zahtevate i sve to će vam u milligram biti isporučeno, naravno u kafi. Ovaj aparat nešto je veći od telefonske govornice i uskoro će više njih biti instalirano na ulicama širom Amerike, na još uvek nepoznatim lokacijama.

U unutrašnjosti aparata nalazi se mnoštvo cevčica, posuda za skladištenje, grejnih instrumenata, nekoliko robotskih ruku i oko 250 senzora koji omogućavaju rad poput ljudskog.

roboti kafedzije

Briggov kafe kiosk je već “istreniran”, znanje mu je usadio nagrađivani barista Patrik Pirs. “Stvorili smo malu fabriku kafe koja sa apsolutnom preciznošču ponavlja sve ono što radi barista šampion”, kaže Nater. Aparat radi sve, počev od pečenja zrna kafe, do spremanja ovog napitka.

Osim toga, kada se ovaj aparat nađe u u velikim ugostiteljskim lancima poput Starbaksa, biće moguće da preko pametnog telefona pošaljete poruku koju kafu želite i kada ćete je pokupiti i ona će vas čekati na pravom mestu u pravo vreme. Dakle, nema više čekanja u redovima.

Ova robotizovana sprava stvorena je za pravljenje kafe, ali pravi i čaj, hladni čaj, toplu čokoladu isl. Međutim, Briggo nije jedina firma koja se ovim bavi, kao što kafa nije jedino piće (ili hrana) čiji proces proizvodnje se automatizuje. Više o ovome možete pročitati na Kvarcu.

Pročitajte i ovo...