Home VestiPolitika i društvo Papa poziva na veliku reformu crkve

Papa poziva na veliku reformu crkve

by bifadmin

U svom prvom većem pismenom delu od kada je postao poglavar rimokatoličke crkve papa Francisko naglašava veliku potrebu za reformom crkve i izmeštanje njene moći iz Vatikana, kao i na „vladavinu novca“.

papa f

Prvi jezuita na čelu rimokatoličke crkve i svojim prvim pismenim apelom na svoje kolege u mantijama potvrđuje da je opravdan njegov naziv „narodni sveštenik“. Naime, kako prenosi BBC, papa Francisko nagoveštava da su velike promene unutar Vatikana na pomolu, kao i da crkva mora da prevaziđe sopstveni stav „da se stvari rade istovetno kao što su rađene i vekovima ranije“. „Više volim crkvu koja ja umorna, prljava, izubijana i na ulici, među svetom, nego onu koja je uljuljkana u sopstvenoj bezbednosti“, piše novi Papa.

Osim poziva na vraćanje crkve „svojim korenima“, tj. narodu, papa Francisko se osvrnuo i na još neke teme, kao što je pitanje muslimanskih imigranata u Evropi – pozvavši sve građane da budu predusretljivi prema ljudima druge veroispovesti – ali i beskrupuloznost kapitalizma – podcrtavši da je „vladavina novca dovela čovečanstvo na rub egzistencije“. On je istakao da se zbog velike nejednakosti u preraspodeli dobara stvaraju uslovi za nastavak novih globalnih konflikata.

Pročitajte i ovo...