Home VestiIT i nauka Mali korak za Mars, veliki za indijske kompanije

Mali korak za Mars, veliki za indijske kompanije

by bifadmin

Indijska Mangalyaan svemirska letelica je lansirana prošlog meseca, a onda katapultirana iz Zemljine orbite 1. decembra, započevši time svoj put dug 420 miliona milja ka Marsu. To će biti prva misija iz Azije koja će stići na crvenu planetu. Indijske kompanije koje su izradile većinu delova za ovaj projekat koristile su domaću jeftinu, visokotehnološku ekspertizu u kosmičkom inženjerstvu. Poduhvat je koštao 4,5 milijardi rupija (72 miliona dolara), što je oko jedne desetine cene poslednjeg NASA-inog leta na Mars. Dve trećine delova su napravile domaće firme, poput Larsen & Toubro, najveće inženjerske kompanije u zemlji, Godrej & Boyce, i državne firme za pravljenje aviona – Hindustan Aeronautics Ltd.

indija svemir
Iako je dug put ovih kompanije do privlačenja velikih svetskih ugovora za komercijalni kosmički sektor, godine rada na sopstvenim, domaćm projektima će im pomoći da se dokažu kao mogući dobavljači delova za sektore odbrane, aeronautike i nuklearne energije. One firme koje budu posedovale dokazano znanje i umeće vezano za svemirske misije, imaće prednost kao domaći izvor, pošto je Indija najveći svetski uvoznik oružja i dala je oko 100 milijardi dolara tokom proteklih deset godina kako bi modernizovala svoju vojsku. U junu je odlučeno da lokalne firme moraju uvek prve biti uzete u obzir, a strane kompanije koje dobiju ugovore vredne preko 3 milijardi rupija moraju da investiraju najmanje 30 posto od vrednosti ugovora u Indiji.

Godrej je sa indijskom agencijom za svemirska istraživanja radio zadnjih 30 godina, a poslednjih godina je počeo da pravi delove za motore za Boeing Co, za Airbus unit EADS-a i Izraelski Rafael Advanced Defence Systems Ltd. Indija je započela domaći svemirski program pre 50 godina i bila prinuđena da razvije sopstvenu raketnu tehnologiju, nakon što su joj uvedene sankcije zbog nuklearnih proba 1974. godine,što je rezulturalo razvijanjem „uradi sam“ mentaliteta. Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO), radila je na tome da se što manje para troši na uvoz, već se najvećim delom oslanjala na domaći sektor u dizajnu i izradi delova. Početne plate za aviokosmičke inženjere u indiji su 2.000 dolara mesečno, dok bi za isti posao bi u Americi zaradili oko 5.300 dolara.

Pročitajte i ovo...