Home VestiEkonomija Novo mleko: krave dobijaju konkurenciju

Novo mleko: krave dobijaju konkurenciju

by bifadmin

Proizvodnja kravljeg mleka više ne može da zadovolji rastuću tražnju za ovim proizvodom na tržištima u razvoju. Zato se razmatraju mogućnosti kako da se mleko raznih vrsta životinja, poput kamila, lama i losa, proizvodi i distribuira za širu upotrebu. Raznovrsnija ponuda umanjila bi i efekat viskoh cena kravljeg mleka, sopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za hranu. „Postoji veliki prostor za uzgajanje drugih vrsta životinja od kojih će se dobijati mleko“, izjavio je zvaničnik FAO-a Entoni Benet u Rimu, a prenosi Frans Pres.

lame

U svom izveštaju, FAO navodi da bi ženke alpake, magarca, losa, irvasa i jaka takođe mogle biti mužene, zajedno sa drugim vrstama koje se već koriste za dobijenje mleka, poput bivola, koza i ovaca. U izveštaju se mleko irvasa i losa ocenjuje kao bogato mlečnim mastima i proteinima, a istovremeno sadrži upola manje laktoze nego kravlje mleko. Zbog takvih karakteristika, može da posluži kao alternativa za osobe sa netolerancijom na laktozu.

Izveštaj predviđa i da će potrošnja mlečnih proizvoda u zemljama u razvoju porasti za 25 odsto do 2025. godine, kao posledica sve brojnije populacije i rastućih prihoda.

Pročitajte i ovo...