Home VestiBiznis & Finansije Šta donosi uvođenje Vokerovog pravila

Šta donosi uvođenje Vokerovog pravila

by bifadmin

Svih pet američkih finansijskih regulatora odobrili su uvođenje Vokerovog pravila osmišljenog da ograniči  pravila rada finasijske industrije koja su dovela do kolapsa 2008-09. Vokerovim pravilom uvodi se stroga kontrola nad trgovanjem banaka sopstvenim sredstvima, što ima za cilj sprečavanje visokorizičnog ponašanja. Nazvano po bivšem predsedniku Federalnih rezervi Polu Volkeru,  ovo pravilo smatra se ključnim delom novih bankarskih pravila ustanovljenih 2010. godine poznatih pod imenom Dod- Frank. Banke će morati da se usklade sa novim pravilima ponašanja do 21. jula 2015.

Pet agencija koje su se saglasile sa uvođenjem Vokerovog pravila su Federalne rezerve, Federalna korporacija za osiguranje depozita, Kancelarija kontrolora valutnog poslovanja, Komisija za hartije od vrednosti ( SEC), koje su glasale za ovu meru sa tri prema dva glasa i Komisija za trgovinu robnim fjučersima koja je podržala pravilo sa tri za i jednim glasom protiv.

Iako je Vokerovo pravilo usvojeno kao deo Dod – Frenk zakonodavstva u 2010,  njegova primena bila je otežana zbog protivljenja bankarske industrije sa obrazloženjem da će stroga kontrola rada banaka dovesti finansijski sektor SAD u nepovoljan položaj u odnosu na druge države.

Paul Volcker testifies before the US Senate Banking, Housing, and Urban Affairs Committee
Američki predsednik Barak Obama pozdravio je usvajanje ovog pravila predloženog pre više od tri godine. On je rekao da će primena Vokerovog pravila učiniti ilegalnim svaku transakciju u kojoj neka firma želi da koristi depozite čiji je garant vlada za spekulativne opklade koje mogu da dovedu do kolpsa ceo finansijski sistem, i rekao da ovo pravilo ynači ulazak u novu eru odgovornost direktora koji moraju da garantuju da će u praksi sprovoditi ovo pravilo. “

Pol Volker, arhitekta ove mere, rekao je da se nada da će ovo pravilo “ pomoći procesu vraćanja poverenja u komercijalne bankarske institucije. “

“ Uostalom te institucije su imale implicitnu i eksplicitnu javnu podršku da uz njihovu pomoć dobijemo jak, siguran, i efikasan finansijski sistem, “ rekao je VOker aludirajući na novac poreskih obveznika upotrebljen za spasavanje banaka tokom finansijske krize .

Dok je suština Vokerovog pravila poznata već neko vreme, , specifičnosti njegove implementacije su predstavljene prvi put u utorak uoči glasanja .

Na 800 strana , pravilo nameće strogu zabranu takozvanog “ vlasničkog trgovanja“, gde banke koriste sopstvena sredstva da bi trgovale. Iako su se banke u nadale manje strogom tumačenju pravila, poslednji debakl JP Morgana uticao je na zakonodavce da predlaže oštrije mere.

Banke su tvrdile da je pravilo suviše sveobuhvatno i čini teškim razlikovanje trgovina čija je svrha stvaranje profita versus onih čiji je cilj zaštita od rizika.

„Ovo je era bankarstva ‘velikog brata ‘gde je bogatstvo banaka vezani za vladu kao nikada ranije“, rekao je analitičar Credit Agricole Majk Mejo BBC-ju .

“ Veliki brat je pre finansijske krize spavao na kauču a sada veliki brat želi da detaljno kontroliše banke da bi sprečio buduće krize , [ ali ] kako neko u srednjem menadžerskom  nivou zaista razume vlasničku trgovinu ? “

Pol Volker je prvi put predložio zabranu za vlasničko trgovanje u 2010. Pored zabrane vlasničkog trgovanja, Vokerovo pravilo takođe zabranjuje bankama da formiraju hedž fondove ili privatne deoničarske fondove, da bi se distancirale od finansijski rizičnih aktivnosti.

Oni koji traže strožiju regulaciju tržišta pozdravili su ovu vest .

„Gospodin  Voker je sam primetio da je vreme da banke opet postanu dosadan biznis, i ja mislim da je to zaista tačno“, rekao je Den Alpert od Vestvood kapitala BBC-ju .

Iako su se banke pripremale za izmenu pravila poslovanja već neko vreme, strožije pravilo od očekivanog moglo bi dodatno umanjiti bankarske profite. Vlasničko trgovanje je nekada bilo veliki generator profita za banke , a analiza S&P pokazuje da bi čak i znatno slabija verzija Vokerovog pravila koštala osam američkih banaka između 2 i 3 milijarde dolara izgubljenog profita godišnje. Strožija verzija pravila bi koštala između 8 – 10 milijardi dolara godišnje.

Pravilo bi moglo ugroziti sposobnost dVol Strita da se takmiči sa prekomorskim tržištima, izuzev ako se slična pravila usvoje širom sveta.

„Vokerovo pravilo će učiniti američke banke sigurnijim, ako ostatak sveta bude primenio ista pravila igre, onda mislim da ćemo imati bezbedniju bankarsku industriju, ali su pojedini aspekti isprepletanosti bnkarske industrije veoma, veoma velika pretnja tome“, rekao je Alpert .

Iako se ne očekuje da će pojedinačne banke pokušate da zaustave sprovođenje Vokerovog pravila, neki analitičari očekuju da će industrijske grupe, poput Američke privredne komore, možda uključiti u pokretanje sudskog procesa kojim bi ova mera bila blokirana.

„Razočarani smo time što su regulatori su žrtvovali jedan efikasan proces kojim bi mogle biti izbegnute posledice po najveće banke „, rekao je David Hiršman u ime Američke privredne komore.

„Zatražili smo od regulatora da predlože novu verziju Vokerovog pravila da bi smo izbegli negativne posledice po industriju.“

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...