Home VestiPolitika i društvo Vlada Australije naredila da se zatvori rudnik uranijuma

Vlada Australije naredila da se zatvori rudnik uranijuma

by bifadmin

Australija je obustavila rad rudnika uranijuma, nakon što je došlo do curenja 26.000 galona radioaktivnog materijala.

uranium Kakadu
Do izlivanja je došlo pošto je procurela cisterna u Ranger Uranim rudniku, kojim upravlja Energy Redources Australia, podružnica Rio Tinto-a. Rudnik se nalazi u okviru zone koja je na listi svetske baštine – Nacionalnog parka Kakadu, poznatog po znamenitostima aboridžiske kulture. “Naložio sam ERA-i da obustavi rad Ranger-a sve dok kao kompanija ne pokažu da su u stanju da isprate zvanične regulative”, u ponedeljak je izjavio Ijan Mekfarlan, australijski ministar industrije. Takođe, Mekfarlan je rekao da Ured naučnog nadzornog organa, deo državnog Odeljenja za zaštitu sredine, istražuje ovaj slučaj.

U prvoj izjavi povodom curenja, u subotu, ERA je izjavila je obustavila rad u rudniku i da natavlja da prati i nadgleda incident, dodajući da će proizvodnju za 2013. nastaviti po predviđenom planu – između 2.800 i 3.200 tona. Kasnije je kompanija naglasila da je njihov sistem kontrole zagađenja uspeo u potpunosti da sanira (da pokupi) istočeni nuklearni materijal. ERA je naglasila da je “sigurna da Nacionalni park Kakadu neće trepeti nikakve posledice zbog ovog incidenta”.

U članku u kome su australijske novine citirale Skota Ludlama, predstavnika za nuklearna pitanja iz Partije zelenih, on je izjavio da je od 1981. godne rudnik imao više od 150 curenja, zagađenja i drugih incidenata koje su prekršile osnovne regulative. Do ovog incidenta je došlo baš u toku razmatranja vlade da se federalnim jedinicama dozvoli da same procenjuju i kontrolišu radove rudnika, kao deo ukupne procene environmentalnih dozvola.

Ukazujući na to da su “postojeće regulative vlade potpuno neuspešne” borac protiv nuklearnog zagađenja iz australijske Fondacije za očuvanje sredine, Dejv Svini, izavio je da “ne postoji nikakvo opravdanje da se one dodatno oslabe tako što će se kontrola prepustiti državama i teritorijama, koje očegledno nemaju dovoljno kapaciteta, mogućnosti a ni volje da posao obavljaju odgovorno i na način na koji Australijanci očekuju”. U editorijalu objavljenom u ponedeljak u Sidney Morning Herald-u, Svini je kopanje uranijuma nazvao “jednim od australijskih najspornijih industrijskih aktivnosti koja najviše doprinosi zagađenju” i ukazao na njegovu ulogu u nuklearnoj katastrofi u Fukušimi. “Australijski uranijum je direktno uticao na japansku nuklearnu krizu” napisao je Svini. „Potvrđeno je da je radioaktivno kamenje iz Kakadua i severa Južne Australije bilo unutar japanskog reaktora kada je on doživeo havariju posle cunamija 2011. godine. Ovo kamenje je sada izvor radioaktivnog otpada u Japanu i šire”, rekao je Svini.

Pročitajte i ovo...