Home VestiPolitika i društvo Novi energetski propisi: Zatamnjenje evropskog zelenila?

Novi energetski propisi: Zatamnjenje evropskog zelenila?

by bifadmin

Reputacija ekološki osvešćene možda će uskoro prestati da važi za EU pošto Evropska komisija razmatra intenziviranje korišćenja frackinga kao efikasnog načina za vađenje škriljaca iz dubina do pet hiljada metara. O ovome smo već pisali, fracking je hidraulično lomljenje stena smesom vode i peska povezanom raznim hemikalijama.

Na zahtev predsednika Komisije Hosea Manuel Baroza članice EU ne bi trebalo više da dobijaju detaljne smernice za razvoj obnovljivih izvora energije, niti da budu primorane da se drže ambicione ekološke politike. EU će ovako ugroziti svoju ulogu svetskog lidera u zaštiti životne sredine.

Da podsetimo, 2007. kada je Nemačka predsedavala Unijom donet je paket mera poznat pod imenom “20-20-20”, sa propisanim ciljevima koji je trebalo da budu ispunjeni do 2020. godine. Oni su podrazumevali smanjenje emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte za 20%, podizanje udela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije za 20%, i efikasnije korišćenje energije za isti taj procenat.

zemlja gori

Pošto su ovi ciljevi zacrtavani na osnovu podataka iz devedesetih godina prošlog veka oni bi uskoro mogli biti dostignuti ali to ne umanjuje činjenicu da će ubuduće izgleda Evropa manje pažnje obraćati na ekološku politiku.

Na pitanje zašto je kontraverzni metod vađenja škriljaca podelio Evropu na njegove protivnike na čelu sa Nemačkom i na zemlje koje u trci za efikasnošću zaboravljaju važnost očuvanja životne sredine, odgovor je jednostavan – zbog toga što veoma mnogo zagađuje fracking se uglavnom koristi u velikim nenaseljenim prostranstvima a Evropa je kao što znamo gusto naseljena.

Međutim, nije sve izgubljeno – Evropski parlament pruža otpor Evropskoj komisiji po ovom pitanju. Naime, Parlament je u januaru većinski izglasao smanjenje emisije ugljen dioksida za 40% do 2030. godine i povećanje udela energije iz obnovljivih izvora od 30%.

Nemačka je ovu ideju još više razradila, njene aktuelne vlasti traže povećanje udela čiste u ukupnoj potrošnji energije na 60% do 2036. godine.
Izvor: Špigl

Pročitajte i ovo...