Home VestiIT i nauka Naučnici broje kitove iz svemira

Naučnici broje kitove iz svemira

by bifadmin

Britanski naučnici su objavili nov metod za prebrojavanje kitova u morima – iz svemira.

Oni naime koriste satelite sa kamerama visoke rezolucije i softvere za obradu fotografija koji automatski detektuju ove velike sisare koji su na površini okeana ili blizu nje.

Prvi test ove vrste je izveden u Zalivu Nuevo na obalama Argentine i tokom njega je otkriveno 90% kitova za koje se zna da žive na ovoj teritoriji.

kit koji diše

Do sada se broj kitova procenjivao na osnovu brojanja sa obale, sa brodova ili iz aviona ali to je u suštini teritorijalno ograničavalo ova istraživanja. Sateliti bi međutim mogli da pokriju velike delove okeana za mnogo manju cenu od dosadašnjih načina prebrojavanja.

Ubuduće, sa porastom rezolucije satelitskih kamera, naučnici će moći da prate i druge, mnogo manje vrste, i da prebrajaju njihovu celokupnu populaciju.

Sa druge strane, treba upozoriti i na nedostatke ovakvog pristupa. Jedan od njih je činjenica da satelit može da se “zbuni” kada je more uzburkano ili mutno. Opet, u prvom testu koji su izveli naučnici nisu imali mnogo promašaja a nadaju se da će tim tempom nastaviti i u budućnosti.

Više o ovome možete pročitati na sajtu BBC-a

Pročitajte i ovo...