Home VestiIT i nauka U razvoju detektor laži za društvene mreže

U razvoju detektor laži za društvene mreže

by bifadmin

Analitički softver koji će u realnom vremenu razvrstavati prave od lažnih profila, kao i istinite vesti od glasina na društvenim mrežama u razvoju je još od londonskih uličnih nemira 2011. godine.

social networks monitoring
Softverski inženjeri koji rade na projektu budućeg „detektora laži za društvene mreže“ nagoveštavaju da će onlajn glasine biti klasifikovane u četiri kategorije: kao špekulacije (informacije su plasirane zbog kasnije dobiti pošiljaoca), kontroverzne, pogrešne informacije (u slučajevima kada se pogrešna vest širi nenamerno) i dezinformacije (kada se pogrešne vesti namerno plasiraju). Razvojni tim na Univerzitetu u Šefildu pod vođstvom dr Kaline Bončeve kaže da je početak čitavog projekta iniciran uličnim protestima u Londonu 2011. godine, kada su se u redovima vlasti čuli predlozi o privremenom gašenju društvenih mreža u Engleskoj kako se demonstranti ne bi preko njih organizovali.

S obzirom da to očigledno nije bila dobra ideja, jer bi izazvala samo još više neslaganaja u društvu, zatraženo je drugo rešenje. „Društvene mreže pružaju mnoštvo korisnih ali i štetnih informacija, i veoma je teško u kratkom vremenskom periodu, često deliću sekunde, razabrati koje su zapravo verodostojne. Primera radi, otežan je rad hitnih službi u vanrednim situacijama jer ne znaju kako i na koji poziv preko društvenih mreža da odgovore“, kaže dr Bončev. Softverski sistem će praviti profile postera informacija, ali i razvrstavati ih po klasama na blogere, profesionalne novinare, eksperte, svedoke događaja, amatere, maliciozen postere i botove. Bončeva tvrdi da će samo tekst biti analiziran, ali ne i fotografije korisnika društevnih mreža.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...