Home VestiPolitika i društvo Udruženje industrije mineralnih voda i PKS protiv novih povećanja naknada za vodu

Udruženje industrije mineralnih voda i PKS protiv novih povećanja naknada za vodu

by bifadmin

Udruženje industrije mineralnih voda i Privredna komora Srbije izrazile su svoje neslaganje povodom najavljenog povećanja republičke naknade za vodu, u iznosu od 5,5 odsto, na sastanku koji su održali sa predstavnicima Ministarstva finansija i Republičke direkcije za vode. U cilju očuvanja industrije voda u Srbiji, zajednički stav Udruženja industrije mineralnih voda i Privredne komore Srbije jeste da do povećanja ne sme doći, već naprotiv – da bi naknada trebalo da se smanji usled poteškoća sa kojima se industrija mineralnih voda suočava.

Samo u 2013. godini, ta industrija zabeležila je pad od preko 7 odsto. Ukoliko bi Vlada Republike Srbije usvojila najavljeno povećanje, ono bi dovelo do daljeg pada prodaje, a samim tim i proizvodnje, što bi kao krajnji efekat imalo i smanjenje prihoda budžeta Republike Srbije, za oko 700.000 evra uprkos najavljenom povećanju.

Prema podacima komparativne studije koju je sprovela jedna od vodećih konsultantskih kompanija, KPMG, republička naknada za vodu u Srbiji je najveća u regionu, uključujući referentne zemlje u Evropskoj Uniji. U odnosu na Hrvatsku i Sloveniju ti nameti su višestruko veći. Uz potpunu liberalizaciju tržišta do koje je došlo prošle godine ukidanjem carina na uvozne vode i enormno visoku naknadu, domaći proizvođači prosto ne mogu da izdrže nove namete i povećanja taksi.

flasirana voda

„Knjaz Miloš kao najveći proizvođač mineralnih voda u Srbiji nije u prilici da podnese bilo kakvo dalje povećanje naknade za vodu. Očekujemo i apelujemo na nadležne organe da predloženu uredbu ne usvoje, jer je to od neizmernog značaja za očuvanje cele industrije voda u Srbiji. Na taj način bi se zaustavio dalji pad i rasteretilo poslovanje koje bi doprinelo rastu proizvodnje, većem izvozu i jačanju konkurentnosti domaćih proizvođača voda na stranim tržištima, a samim tim i otvaranju novih radnih mesta i većem prilivu u budžet Republike Srbije“, izjavio je Daniel Boehi, generalni direktor kompanije Knjaz Miloš AD.

“U potpunosti shvatamo pritisak koji državni budžet trpi u ovim kriznim vremenima, ali je neprihvatljivo da taj teret padne na privredu kojoj je već veoma otežano poslovanje. S tim u vezi, naš predlog koji smo uputili jeste da se visina naknade za korišćenje vode u postpupku proizvodnje flaširanih mineralnih voda ne povećava i da se prilagodi nivou naknada u okruženju. Na žalost, do sada nismo naišli na razumevanje nadležnih organa i pored brojnih argumenata koje smo imali, ali se nadamo da je sada pravi momenat da se čuju apeli privrede i da nam se omogući da zajedničkim snagama doprinesemo privrednom rastu Srbije“, izjavio je Ramon Vajdinger, generalni direktor kompanije Coca-Cola Hellenic.

Pročitajte i ovo...