Home VestiPolitika i društvo Za 20 godina mogla bi nas voziti potpuno efikasna samoupravljačka kola

Za 20 godina mogla bi nas voziti potpuno efikasna samoupravljačka kola

by bifadmin

Analitičari Morgan Stenlija prognozirali su da će nas za 20 godina voziti isključivo automobili samoupravljači poput Google vozila, ali stručnjaci iz Fajnenšl Tajmsa smatraju da bi se to moglo desiti i ranije.

A evo kako bi to izgledalo u praksi: prosečna američka porodica kreće na put od Njujorka do Čikaga u 21 h, i tokom prvog dela putovanja gledaju neki film na vetrobranu koji se pretvara u veliki ekran, a ostatak puta spavaju dok auto sam vozi. Ujutru odmorni stižu na svoje odredište.

Ideja je da ovakva vozila budu okrenuta zabavljanju osoba koje voze, da izgledaju mnogo drugačije nego današnja i da imaju mogućnost povratka na manuelno upravljanje u slučaju potrebe.

Sama postavka da automobili voze bez ljudi, koji ni ne moraju biti prisutni u njima, tera na pitanje zašto bi ljudi u tom slučaju uopšte i posedovali kola? Logična pretpostavka je da bi svako ko odluči da putuje mogao da naručuje prevoz umesto da poseduje kola, što bi pospešilo i efikasnije korišćenje istih – vas na primer odvezu do jednog mesta a od tog mesta nazad nekoga drugog ko je naručio prevoz, po principu na kojem rade taksiji.

samoupravljac

Efikasnost proizilazi iz činjenice da nov auto u SAD košta oko 30.000 dolara, znači 60.000 u porodici u kojoj oba bračna druga voze a da je svako od ovih vozila u pokretu najviše četiri sata dnevno. Ostalih 86% vremena u toku dana auto propada parkiran. Međutim, u slučaju samoupravljača porodice bi bile u mogućnosti da plaćaju samo tih 14% koje zaista koriste i to bi bilo toliko jeftino da bi mogle da biraju auto po želji.

Takođe, pošto se očekuje da će u budućnosti većina automobila biti na električni pogon, punjenje baterija koje košta mnogo manje od sipanja benzina moglo bi dodatno da snizi cenu transporta.

Izvor: Fajnenšl Tajms

Pročitajte i ovo...