Home VestiIT i nauka Ljudska ishrana je širom planete sve jednoličnija

Ljudska ishrana je širom planete sve jednoličnija

by bifadmin

Populacija planete se danas hrani sa mnogo manje poljoprivrednih vrsta nego pre 50 godina, a ova neraznovrsna ishrana predstavlja veliki rizik za zdravlje stanovništva. U ishrani se danas najviše koriste pšenica, pirinač, krompir i šećer, koje inače doprinose rastu broja srčanih udara i obolelih od dijabetesa.

Ishrana je svuda u svetu postala jednolična, tvrdi koautor studije o ovoj temi Kolin Kouri i dodaje: “Pomenuta hrana nije toliko bila na ceni pre 50 godina ali je u međuvremenu preuzela primat”.

Pšenica je nekada bila stočna hrana ali sada je osnovna namirnica ljudi u više od 97% zemalja u kojima UN vrši istraživanja. Sličan je slučaj i sa sojom koja je iz anonimnosti velikom brzinom postala značajni činilac ishrane gotovo tri četvrtine sveta.

pomfrit

Za razliku od pomenutih, u poslednjih nekoliko decenija opala je proizvodnja hranljivih i zdravih žitarica poput raži i prosa.

Kourijev kolega Luiđi Guarino na sve ovo dodaje da je homogenizacija u globalnoj proizvodnji hrane poljoprivredu načinila još ranjivijom pred velikim pretnjama poput suša, najezdi insekata i bolesti bilja, koje bi zbog klimatskih promena trebalo da se intenziviraju.

Verovatno je zbog ovoga prošlog meseca Evropski parlament usvojiio rezoluciju čiji je cilj propisivanje mera za očuvanje biološke i genetske raznovrsnosti, i stvaranje sorti prilagodljivih promeni klimatskih uslova. Evropski poslanici su ovo učinili zbog rezultata UN-ovih istraživanja koji pokazuju da je raznolikost kultivisanih uzgajačkih vrsta tokom 20. veka pala za 75% a da bi još trećina danas korišćenih vrsta hrane mogla da nestane do 2050.

Naučna studija sa ovim zaključcima objavljena je u PNAS-u, zvaničnom žurnalu Akademije nauka Sjedinjenih Država.

Pročitajte i ovo...