Home VestiEkonomija Opet pao promet na Produktnoj berzi

Opet pao promet na Produktnoj berzi

by bifadmin

Četiri puta manje robe je bilo u opticaju preko “Produktne berze” u Novom Sadu u protekloj, u odnosu na prethodnu nedelju. Količinski obim prometa je iznosio 798 tona. Vrednost prometovane robe je iznosila 18.342.440 dinara, što je za 70,40% manje od vrednosti prometa u prethodnoj nedelji. Najvažnija vest nedeljnog trgovanja glasi: cena kukuruza i dalje je u porastu.

Kukuruz je na novom sezonskom maksimumu koji od 21.3.2014. godine iznosi 17,90 din/kg bez PDV. Cena ove robe se tokom nedelje kretala od početnih 17,60 din/kg, pa do već pomenutih 17,90 din/kg. Prosečna nedeljna cena trgovanja je iznosila 19,47 din/kg ( 17,70 bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju rast od 3,05%. Deo objašnjenja u vezi ovog cenovnog rasta svakako treba tražiti u očekivanim sezonskim ponavljanjima oko rasta cene karakterističnih za ovaj period, ali ovoga puta primarni značaj ima jedan manje “tržišni” faktor, a to je politička kriza u Ukrajini, trećem najvećem svetskom izvozniku kukuruza i šestom izvozniku pšenice. Svetska tržišta takođe su u tzv. “Bull” fazi, odnosno fazi bika što u berzanskoj terminologiji znači u uzletu, tj. porastu.

psenica

Pšenice nema u prometu u skladu sa njenim robnim potencijalom. Ovo tržište sve više se profiliše u skladu sa tržišnim očekivanjima od novog roda. Pšenica je uglavnom kod svih velikih svetskih proizvođača sa severne hemisfere iz zimskih uslova izašla u prilično dobroj kondiciji. Ta okolnost kompenzuje nervozu sa crnomorskog regiona, pa je I tržište nešto mirnije. Cena hlebnog zrna kod nas je protekle nedelje iznosila 22,00 din/kg ( 20,00 bez PDV). To je je pad od 1,48% u odnosu na poslednje zaključenu cenu na ovom tržištu u prethodnom periodu.

Posle pauze od tri nedelje, soja je ponovo bila predmet interesa trgovaca na berzi. Posle februarskog pada, cena soje se protekle nedelje oporavila i u porastu je je u odnosu na poslednje zabeleženo trgovanje od 5,15%. Inače prosečna cena u nedelji za nama je iznosila 63,53 din/kg ( 57,75 bez PDV).

U evidenciju berzanske trgovine protekle nedelje ušao je I podatak o trgovini suncokretove sačme sa 33% proteina i to po ceni od 27,00 din/kg (22,50 bez PDV), ili za 0,90% više u odnosu na cenu iz prethodne nedelje.

isecak tabele

PRODEX

Nakon veoma intenzivnog berzanskog trgovanja, tokom prethodnih nedelja, proteklu nedelju na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu karakteriše veoma skroman obim prometa. I pored te činjenice može se konstatovati da se trgovalo skoro svim poljoprivrednim proizvodima, koji čine vrednosnu korpu PRODEX-a.

Kukuruz je dalje poskupeo za još 0.35 din/kg, suncokretova sačma za 0,20 din/kg, a soja u zrnu za čak 3,00 din/kg, u odnosu na prošli petak. Jedino je cena pšenice blago pala, u odnosu na prethodno registrovanu i to za 0,30 din/kg, beležeći današnji cenovni nivo od 20,00 din/kg, bez PDV-a.

U poslednjih mesec dana cena kukuruza je konstantno rasla od 15,40 din/kg, bez PDV-a, do današnjih 17,90 din/kg, bez PDV-a. Indeksna vrednost PRODEX-a, apsolutno je pratila rast cene kukuruza. U drugoj polovini marta kriva PRODEX-a se približila krivi cene kukuruza, kao rezultat činjenice da je na veću stopu rasta indeksne vrednosti PRODEX-a u odnosu stopu rasta cene kukuruza, uticao rast cene soje u zrnu, dok su ostali proizvodi, u posmatranom periodu bili cenovno stabilni.

Na današnji dan PRODEX beleži indeksnu vrednost od 220,42 indeksnih poena, što je za 1,70 indeksnih poena više nego prošlog petka i što ujedno predstavlja rekordnu vrednost ovog pokazatelja u poslednjih osam meseci.

SVET

U toku prelaska iz prvog nedeljnog tržišnog dana u drugi, došlo je do pada cena žitarica (kukuruza i pšenice), na osnovu rasta izvoza iz Ukrajine, što je ublažilo zabrinutost da će politička tenzija dovesti do ukidanja izvoza iz ove zemlje, a kukuruz je zabeležio pad od 1.4%, što je predstavljalo najveći pad od 10. marta. Od sredine nedelje do samog kraja cene žitarica su beležile skokove i to na osnovu: za kukuruz, zapadni lideri obećavaju da će pooštriti sankcije jer je ruski predsednik Putin pripojio region Krim, dok je vrednost fjučersa na pšenicuskočila na desetomesečni maksimum na osnovu špekulacija da suvo i hladno vreme u SAD-u smanjuje prinosni potencijal.

Naime, 2/3 useva pšenice u Južnim ravnicama će do kraja marta ostati bez padavina, što će povećati stres na ozimim usevima u trenutku kada pšenica izlazi iz stanja mirovanja. Na samom kraju nedelju vrednosti kukuruza su ipak obrnule trend iz rasta u pad, a sve na osnovu špekulacija da bi Kina mogla smanjiti uvoz iz SAD-a jer su domaće zalihe obilne, dok su vrednsoti pšenice pale na osnovu rasta vrednosti dolara koji preti da smanji potražnju od strane uvoznika.

U odnosu na kraj prošle nedelje cena novog majskog fjučersa na kukuruz u Čikagu je pala za 2,05%, dok je cena, takođe, novog majskog fjučersa, ali na pšenicu u porastu za 4,45%.

Na osnovu špekulacija da raste potražnja za američkom sojom došlo je i do rasta cene ove uljarice. Prema podacima Nacionalne asocijacije prerađivača uljarica, u SAD-u je u februaruprerađeno 141.6 miliona bušela soje kako bi se napravila stočna hrana i ulje za ljdsku ishranu.

Vrednost novog majskog fjučersa na soju u Čikagu je u odnosu na kraj prošle nedelje u porastu za 1,36%, dok je cena novog majskog fjučersa na sojinu sačmu viša za 5,57%.

U odnosu na prethodnu nedelju u Budimpešti je došlo do rasta cene pšenice sa majskim fjučersom za 1,00%, dok je kukuruz sa, takođe majskim fjučersom skočio za 1,98%. Cena pšenice je u Parizu sa majskim fjučersom pala za 0,12%, dok je junski fjučers na kukuruz, takođe u Parizu pao za 0,27%.

Pročitajte i ovo...