Home VestiPolitika i društvo Pariz uveo par-nepar sistem vožnje

Pariz uveo par-nepar sistem vožnje

by bifadmin

Na stotine policijaca od jutros nadgleda saobraćaj u Parizu dopuštajući samo vozačima sa neparnim brojem registarskih tablica da se kreću ulicama. Naime, od 05:30 ujutru do ponoći će sva motorna vozila parnih registracija, uključujući i motore, morati da ostanu u garaži, osim ako nisu na električni i druge hibridne pogone ili ako su u pitanju automobili koji prevoze tri i više putnika.

Kompanije za dostavu su već prijavile gubitke zbog ove odluke a ima indicija i da će aktuelna gradska vlast zbog ovoga imati štetu na predstojećim izborima za gradonačelnika.

zagadjenje pariz

Povod za ovo nije deficit nafte već preveliko zagađenje koje je pet dana zaredom u francuskoj prestonici prevazilazilo sve propisane granice. Naime, u petak je tamo u vazduhu izmereno 180 mikrograma zagađujućih čestica po kubnom metru, a dozvoljeno je 80.

U okviru pomenute akcije vlasti od petka do ponedeljka je Parižanima ponuđen besplatan javni prevoz, kako bi se navikli na korišćenje istog.

Ova mera već je u Parizu primenjivana 1997. godine kada su tela za monitoring objavljivala da je imala primetan uticaj na poboljšanje kvaliteta vazduha.
Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...