Home VestiPolitika i društvo Evroskeptični „zemljotres“ potresao Evropu

Evroskeptični „zemljotres“ potresao Evropu

by bifadmin

U EU dolazi do izraženijih političkih podela, pokazuju rezultati izbora za Evropski parlament: partije euroskeptika i desnog centra osvojile su većinu, uz značajan porast ekstremne desnice, stranke političkog centra izgubile su svoje dosadašnje jako uporište, a ekstremni levičari iz Španije i Grčke takođe su zabeležili porast broja poslaničkih mesta.

Francuski Nacionalni front i Nezavisna stranka iz Velike Britanije su zabeležile snažan rast na nedeljnim izborima za Evropski parlament (EP), dok su tri velika centristička bloka u parlamentu izgubila zajedno oko 60 dosadašnjih poslaničkih mesta. Ovakav ishod značiće veći uticaj za one političke strane koje žele da smanje ovlašćenja EU, ili ih ukinu u potpunosti, prenosi jutros BBC. Izlaznost na poslednjim izborima bila je neznatno veća nego prošli put – oko 43,1% (+0,1%) – što znači da je to prvi put da izlaznost nije pala u odnosu na prethodne izbore.

Na osnovu preliminarnih rezultata u Francuskoj ekstremni Nacionalni front Mari Le Pen odneo je pobedu sa 25% i time „zaradio“ 25 mesta u EP (nasuprot samo tri mesta na izborima 2009.), UMP sa desnog centra 21%, a Socijalisti francuskog predsednika Olanda su završili tek na trećem mestu sa 14%, što je i njihov najlošiji rezultat u EP ikada. „Narod je progovorio da mu je dosta da njime upravljaju strani evropski komesari i tehnokrate. Ljudi žele da sami upravljaju svojom sudbinom i zaštite se od globalizma“, izjavila je Mari Le Pen. U Velikoj britaniji evroskeptici UKIP su na prvom mestu, sa 27%, na drugom su Laburisti sa 25%, pa Konzervativci sa 24%, dok su Zeleni osvojili više glasova od Liberalnih demokrata.

evrozona
U Italiji su preovladale partije levice i levog centra: AM Matea Renzija osvojio je jakih 40%, dok je na drugom mestu sa 22% anti-establišment pokret Pet zvezdica komičara Bepea Grila, dok umereno-desničarska Forca Italija bivšeg premijera Bersluksonija ima 16%. U Nemačkoj je centralno-desna Hrišćanska Unija Angele Merkel zabeležila još jednu pobedu sa 35%, dok je SPD sa levog centra osvojio 27% na drugom mestu, a evroskeptici u AfD jakih 7%.
U Grčkoj je ekstremno levičarski pokret Siriza osvojio prvo mesto sa 26%, Nova Demokratija premijera Samarasa 23%, ali je zabeležen porast i esktremne desnice jer je pokret Zlatna zora osvojio 9% i tri poslanička mesta u EP.

Gledano na nivou čitave EU, Evropska Narodna partija desnog centra osvojiće oko 212 od 751 poslaničkih mesta (28,23%) i biće i dalje najveća grupa u parlamentu (ali sa gubitkom od oko 60 mesta), Socijalisti će imati 186 mesta (24,77%), Liberali 70 (9,32%) i Zeleni 55 (7,32%). Nasuprot Le Penovoj, Žan-Klod Junker, kandidat za predsednika Evropske Komisije ispred Evropske Narodne partije istakao je da „ekstremna desnica nije pobedila, te da će u parlamentu prevladati proevropska većina“.

Pročitajte i ovo...