Home Tekstovi Miloje Erčević, vlasnik obrenovačkog preduzeća Iva 28: Kako iz poplava izaći jači

Miloje Erčević, vlasnik obrenovačkog preduzeća Iva 28: Kako iz poplava izaći jači

by bifadmin

Ministar privrede Srbije Dušan Vujović nedavno je ocenio da na poplavljenim teritorijama u zemlji ima oko 10.000 privrednih društava i oko 30.000 preduzetnika, ali da nisu sva preduzeća podjednako ugrožena. Prema grubim procenama, samo u Obrenovcu, koji je čini se i najteže pogođen vodenom stihijom, oštećeno je 613 preduzeća i gotovo 2.000 preduzetničkih radnji. Osiguravajuće kuće i većina banaka u Srbji najavile su da će brzom isplatom šteta i privremenim moratorijumom na otplatu rata i glavnice kredita pomoći i preduzećima i građanima sa poplavljenih područja. Ipak, privrednicima će biti potrebna mnogo veća pomoć da bi “pregrmeli” ovu situaciju.

Miloje Erčević, vlasnik uspešnog obrenovačkog preduzeća Iva 28 koje proizvodi mašinske delove za svetske gigante u raznim industrijama, smatra da privrednici nemaju mnogo vremena za iznenađenost i očajavanje. “Poplave su prošle, vodu nam polako izbacuju iz kuća i preduzeća, ali tek sad nam predstoji borba”, kaže Erčević, čije je preduzeće takođe stradalo u poplavama.

Poplava (1)

Vrednost opreme u pogonu je 2,5 miliona evra, a prema grubim procenama, šteta samo na proizvodnim mašinama dostiže cifru od oko 300.000 evra. Kada se u to budu uračunali kompjuteri, službena vozila i gotova roba koju je trebalo da isporuče u subotu, šteta će biti mnogo veća.

Međutim, za ovo preduzeće koje 100% svog proizvodnog programa izvozi, najveći izazov je šteta koja može da nastane zbog kašnjenja isporuka usled kojeg bi moglo da izgubi deo tržišta. Za sada su obrenovačkom preduzeću klijenti izašli u susret odredivši za naredna dva meseca prioritetnu robu koju bi trebalo da proizvede Iva 28, dok su privremeno izabrali druge isporučioce za manje hitne porudžbine. Njihovi poslovni partneri, inače proizvođači proizvodnih mašina koje oni koriste, ponudili su im eksponate iz svog izložbenog prostora kako bi se lakše vratili u posao, a koje bi Iva28 u budućnosti bar delimično mogla da otplati u naturi – robom.

Iako je reč o dobrodošloj pomoći, Erčević smatra da nijedna ozbiljna firma ne može dugo da zavisi samo od dobre volje kupaca, niti oni mogu dugo da čekaju na ove proizvode. Zato je najvažnije da banke, osiguravajuća društva i država pomognu dobrim preduzećima koja su stradala u poplavama, da zadrže i povećaju svoj obim proizvodnje.

Erčević smatra da bi banke privrednicima iz poplavljenih područja trebalo da omoguće moratorijum na tekuće obaveze. Intesa lizing i Rajfajzen banka su se njegovom preduzeću već obratili sa uveravanjem da će mu pomoći jer se i njima samima isplati održavanje kvalitetnih klijenata u životu.

Erčević očekuje od osiguravajućih kuća da budu korektne prilikom isplate štete, a najviše očekuje od države. „Država bi trebalo da u dogovoru sa EBRD ili EIB omogući specijalnu kreditnu liniju za obnovu privrede u poplavljenim područjima, sa povoljnim kamatama, na duži rok i odgovarajućim grejs periodom od jedne do dve godine.

IMAG2239

Ako bi Iva 28 imala pristup ovakvim sredstvima, preduzeću bi bilo mnogo lakše da nabavi odgovarajuće mašine. „Tada bismo iz ove nezavidne situacije mogli da izađemo još jači i to vrlo brzo, možda čak za nekoliko meseci. Naredne godine bismo već mogli da dupliramo izvoz“, kaže Erčević. Tim pre što ovo preduzeće ima plan da uz pomoć nemačkih partnera ponudi ruskom tržištu, kojem je pristup visokim tehnologijama otežan zbog problema u Ukrajini, ponudi odgovarajuću opremu.

„Bilo bi dobro da država bar do kraja godine privrednike pogođene poplavama oslobodi plaćanja poreza i doprinosa na plate zaposlenih“, kaže Erčević koji je na ovu ideju došao razmišljajući o dugoročnim posledicama koje bi poplava mogla da ima i na socijalnu situaciju u Obrenovcu. „Zamislite te ljude koji su izgubili kuće, automobile i sl, koji se vraćaju u razorenu opštinu i shvataju da će pored svega, morati još da rade i za minimalac. Ne želim da im plaćam 20.000 dinara, već da im, makar morao i privatno da se pozajmljujem, obezbedim punu platu. Ali pošto će moje preduzeće zbog obustave proizvodnje nekoliko meseci biti bez prihoda, sigurno neću imati dovoljno novca da plaćam i doprinose“.

Rukovodstvo kompanije Iva 28 je u stalnim kontaktima sa Privrednom komorom Beograd, čiji sekretar grupacije za metalsku industriju, brodogradnju i mašinogradnju, Simo Bobić, kaže da se što pre mora raditi na „podizanju privrede“, a posebno firmi poput ove koje čine zdrav deo privrede. Na pitanje šta će se desiti sa firmama koje su pre poplava bile u gubicima Bobić kaže da se to još ne zna ali da će one verovatno morati da nađu neki održiviji model poslovanja.

„Država bi, što pre, trebalo da osigura povoljne kreditne linije za uspešne firme. Ipak moramo se suočiti sa činjenicom da međunarodna pomoć neće biti dovoljna i da moramo da se oslonimo na sopstvene snage“, kaže Bobić.

IMAG2222

Ministar privrede Dušan Vujović pre neki dan je izjavio da će se Ministarstvo privrede, kao i cela Vlada, maksimalno založiti da se što pre otklone posledice elementarnih nepogoda i sanira šteta. On je rekao da je potvrđeno da će Svetska banka u dogovoru s Vladom Srbije obezbediti takozvani ERL (Emergency recovery loan) kredit za brz oporavak koji ima pet miliona dolara za pripremu i neograničen iznos na raspolaganju.

„Pripreme za korišćenje tih sredstava, u dogovoru s Vladom Srbije, trajaće dve do tri nedelje. Postoji mogućnost da Svetska banka finansira do 40 odsto stvarnih troškova izazvanih nepogodom”, rekao je Vujović.

Među mnogobrojnim međunarodnim institucijama koje su vladi Srbije ponudile pomoć su i EIB i EBRD koje su već izašle sa različitim modalitetima korišćenja njihovih sredstava za saniranje posledica poplave i vraćanja privrede u normalne tokove.

Pročitajte i ovo...