Home VestiIT i nauka Automobili bez vozača na britanskim putevima

Automobili bez vozača na britanskim putevima

by bifadmin

Vlada Velike Britanije radi na planiranju i preduzimanju mera kako bi do sledeće godine automobilima bez vozača bio dozvoljen pristup javnim putevima, s obzirom da je u ovom trenutku takvim vozilima dozvoljeno da koriste samo privatne puteve.

prototip
Odsek za transport obećao je dozvolu za probu ovim automobilima na javnim putevima do kraja 2013. godine, dok su iz Ministarstva ponudili nagradu od 10 miliona funti za finansiranje grada koji bi postao mesto za testiranje ovih vozila. Vlada želi da Britanija postane lider u oblasti ovakve tehnologije. Kancelar Džordž Osborn u okviru Nacionalnog investicionog plana za 2013. godinu naveo je cilj da „zakonodavstvo i regulatorni poredak demonstriraju svetskim proizvođačima automobila da je Velika Britanija pravo mesto za razvitak i testiranje automobila bez vozača“. Inženjeri Velike Britanije, uključujući i grupu sa Univerziteta Oksford, započeli su eksperimente sa ovakvim tipom samostalnih automobilima, ali brige oko sigurnosti i legalnosti njihovog korišćenja do sada su ograničili automobile samo na privatne puteve.

Ipak, druge zemlje bile su brže u davanju dozvola za pristup ovih vozila javnim drumovima. U okviru Sjedinjenih Američkih Država, samo u Kaliforniji Google-ov auto bez vozača već je prešao više od 300.000 milja na otvorenom putu. U 2013. Nissan je sproveo prvi test na autoputu, dok švedski grad Geteborg planira da do 2017. godine dozvoli 1.000 Volvo-ovih modela da izađu na puteve.

U maju ove godine Google je otkrio planove za proizvodnju 100 ovakvih vozila, a izložili su i prototip koji nema volan kao ni pedale, već samo stop i kreni dugme. Google je takođe svoju tehnologiju primenio i na kola proizvedena od strane drugih kompanija poput Tojote, Audija i Lexusa. Sa druge strane, proizvođači poput BMW-a, Mercedes-Benza, Nissan-a i General Motors rade na sopstvenim modelima. Zabrinutost povodom sigurnosti ovakve vožnje i korišćenja ovakvih vozila izrazili su političari u SAD, kao i u ostalim zemljama.

Pročitajte i ovo...