Home VestiEkonomija Dok čeka ročište o bankrotu Detroit se oporavlja

Dok čeka ročište o bankrotu Detroit se oporavlja

by bifadmin

U julu prošle godine Detroit je podneo zahtev za bankrot i tako postao najveći grad u američkoj istoriji koji je to učinio. Tom prilikom je grad zatražio od federalnih vlasti bankrotsku zaštitu od kreditora i dozvolu da rasproda svoju aktivu kako bi isplatio dugove.

Kada je upravnik za vandredne situacije Kevin Or podneo zahtev za bankrot ovog grada njegov dug je bio procenjen na 18 milijardi dolara.

Detroitska javna komunalna preduzeća su bila na ivici kolapsa, samo trećina ambulatnih stanica je radi, a više od 78.000 poseda i nekretnina je u brzini napušteno i ostavljeno da propadne. Samo 53 odsto ljudi koji su ostali u gradu plaćalo je poreze na imovinu. Grad koji se nekada ponosio svojim zgradama, fabrikama i velikim neonskim reklamama ostao je noću u polumraku – 40 odsto uličnog osvetljenja nije funkcionisalo.

Međutim, od tada je na detroitske ulice postavljeno 10.000 novih bandera, parkovi su očišćeni, javni prevoz bolje i tačnije radi, a čak su i neke napuštene kuće doterane i ponuđene na aukciji.

detroit

Novi upravnik grada je naime zamrzao neke beneficije građana koji su participirali u dva penziona sistema i redukovao zdravstveno osiguranje. Takođe, postignut je dogovor sa sindikatima i penzionerima o hibridnom penzionom programu kojem će neuniformisani zaposleni doprinositi sa 4% plate, već zaposleni policajci i vatrogasci sa 6% a novozaposleni sa 8%.

Grad sada funkcioniše bolje, ali njegova budućnost još nije sigurna, već zavisi od ishoda sudskog procesa.

Izvor: Gardijan

Pročitajte i ovo...