Home VestiIT i nauka I kroz igru se uči odbrana od hakerskih napada

I kroz igru se uči odbrana od hakerskih napada

by bifadmin

Ukupna direktna globalna šteta od posledica sajber kriminala je porasla sa 110 na 113 mlrd USD, a prosečan iznos štete po žrtvi pogođenoj sajber kriminalom je takođe porastao sa 197 na 298 USD, stoji u Symantec Norton izveštaju za 2013.

U studiji kompanije Hewlett-Packard iz iste godine piše i da je prosečan iznos štete od sajber napada po američke kompanije iznosio USD 591.780.

Zato se kompanije koje se bave IT bezbednošću, poput Symanteca, sve više okreću sajber ratnim igrama u nadi da mogu da istreniraju svoje zasposlene kako bi uvek bili korak ispred današnjih najspretnijih sajber kriminalaca. Njihov program „Sajber ratne igre“ tera Symantecove zaposlene da razmišljaju poput sajber neprijatelja, odnosno poput hakera.

ratovanje sajber

Funkcioniše tako što svake godine kompanija odabere temu na kojoj će zasnivati igre. Prve godine su učesnici bili izazvani da provale u vladinu infrastrukturu, druge u veliku naftnu i gasnu kompaniju i poslednje godine tj ovog februara da provale u fiktivnu finansijsku instituciju. Ove godine na Sajber ratnim igrama je učestvovalo preko 1.000 zaposlenih, a kroz seriju događaja oni su se takmičili u finalu u Mauntin Vjuu (Mountain View – sedište kompanije Symantec).

U međuvremenu kompanija je odlučila da „Sajber ratne igre“ izbaci na tržište pa je osmislila „Izazov sajber spremnosti“, takmičenje interaktivnog zarobljavanja zastave kojim se oblikuju scenariji na osnovu trenutne scene sajber pretnji uz korišćenje realistične IT infrastrukture. Slično „Sajber ratnim igrama“, ovaj „Izazov“ je osmišljen za više nivoa tehničkog umeća i iskustva, a postavlja učesnike u ulogu hakera kako bi shvatili njihove ciljeve, tehnologiju i procese razmišljanja, i kako bi na kraju krajeva bolje štitili svoje organizacije i sebe.

U ponudi je „Izazov sajber spremnosti“ sa vremenskim koracima od 2, 4 i 8 sati u obe varijante: uživo i putem interneta. Od kako je 2013. godine „Izazov“ pokrenut organizovano je 40 događaja širom sveta sa približno 4.000 učesnika. Kompanija se udružila sa vodećim univerzitetima, tako da su i budući IT profesionalci, a ne samo njene mušterije efikasno pripremljeni za odbranu od sajber kriminalaca.

Pročitajte i ovo...