Home VestiPolitika i društvo Isplata štete na poplavljenim područjima počinje 1. avgusta

Isplata štete na poplavljenim područjima počinje 1. avgusta

by bifadmin

Rok za dostavljanje izveštaja o kategorizaciji štete od poplava istekao je juče. Marko Blagojević, direktor Kancelarije za obnovu, izjavio je da će posle obrade i verifikacije izveštaja najverovatnije već od 1. avgusta početi uplate materijalne pomoći oštećenim građanima.

„Svako domaćinstvo koje je pretrpelo materijalnu štetu će dobiti novčanu pomoć ili nadoknadu za renoviranje, ukoliko je već samostalno izvršio adaptaciju“, tvrdi Blagojević i dodaje da je potpuno oštećeno i srušeno oko 400 kuća i objekata. Tu je još i 17.000 stanova i stambenih jedinica koje su pretrpele delimična oštećenja.

poplava 3

Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, tvrdu da je u toj opštini poplavljeno više od 3.500 objekata, odnosno da je oko 250 kuća i drugih stambenih jedinica skroz srušeno, a oko 50 je iseljeno. Oštećene su i po četiri osnovne i srednje škole i obdaništa, procenjena vrednost obnove vode i kanalizacije iznosi 6,5 mil EUR, a toplifikacije 2,5 miliona.

I opština Lazarevac je u petak dostavila izveštaj prema kom je oštećeno 1.203 objekata.

I čelnici Krupnja, gde je 47 objekata skroz srušeno i oko 420 oštećeno, na vreme su ispunili svoju dužnost i predali izveštaj. A izveštaj o šteti još prošlog ponedeljka predao je i Predrag Milanović, prvi čovek Svilajnca, koji tvrdi da je, pored ruiniranih kuća, problem i 2.200 objekata u kojima još ne može da se živi, dok će u Paraćinu oko 30 objekata morati ponovo da se gradi.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...