Home VestiBiznis & Finansije Radnici Takovo osiguranja počeli štrajk gladju

Radnici Takovo osiguranja počeli štrajk gladju

by bifadmin
Grupa od 40 zaposlenih iz „Takovo osiguranja“ počela je danas štrajk gladju u prostorijama kompanije u centru Kragujevca zbog odluke Narodne banke Srbije o oduzimanju dozvole za rad i pokretanju postupka likvidacije tog osiguravajućeg društva. Štrajk je počeo posle kraćeg mirnog protesta zaposlenih iz „Takova“ koji je održan ispred poslovne zgrade te kompanije. Većina žena došla je na protest u crnoj odeći, kao i vlasnik kompanije Dragan Jovović. Na protestu su bili i predstavnici gradske vlasti u Kragujevcu.
Sa protesta je upućeno pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću s molbom da preispita odluku NBS zbog koje će bez posla odmah ostati oko 400 zaposlenih u „Takovo osiguranju“. U pismu se navodi da nije jasno zašto je pokrenut postupak likvidacije „Takovo osiguranja“ koje postoji 22 godine i po tržišnom učešću je bilo na četvrtom mestu u Srbiji.
NBS je 31. jula oduzela dozvolu za rad „Takovo osiguiranju“ i zabranila raspolaganje imovinom tog društva do otvaranja postupka likvidacije. Utvrđeno je da se finansijsko stanje „Takovo osiguranja“ nije popravilo, kao i da društvo nije izvršavalo mere koje je NBS nalagala u postupku nadzora nad poslovanjem. „Ukoliko se ovo daje kao obrazloženje za likvidaciju, onda je na teritoriji Srbije odavno trebalo da bude likvidirano još mnogo osiguravajućih društava“, istaknuto je u pismu zaposlenih u „Takovo osiguranju“.
takovo osiguranje
Vlasnik „Takovo osiguranja“ Dragan Jovović je novinarima rekao da je odluka NBS „čudna i iznenadjujuća jer postoji mnogo društava s većim problemima i sa lošijim ekonomskim pokazateljima“. On je izrazio spremnost da se, kao najveći akcionar „Takovo osiguranja“, odrekne svog udela u ime države, kako bi radnici sačuvali posao.
„Odluka o likvidaciji je iznenadjujuća i čudna, tim pre što se dešava u trenutku kada su privode kraju intenzivni razgovori o prodaji ‘Takovo osiguranja’ velikoj nemačkoj osiguravajućoj kući“, rekao je Jovović.

Pročitajte i ovo...