Home VestiIT i nauka Sve što ste hteli da znate o leku protiv ebole

Sve što ste hteli da znate o leku protiv ebole

by bifadmin

Tokom jučerašnjeg dana dvoje američkih doktora obolelih od smrtonosnog virusa ebole primilo je po dozu eksperimentalnog leka ZMapp. Njihovo stanje, a pogotovo dr Kenta Brentlija koji je bio gotovo na samrti, popravilo se već posle sat vremena. Kakav je lek ZMapp i zašto ga još uvek nema u širokoj upotrebi?

lekovi

Ne postoji klinički testirana i odobrena vakcina protiv ebole. ZMapp je lek koji je još uvek u razvoju i dosad je testiran samo na četiri majmuna, kod kojih je primećeno povlačenje simptoma ebole. Lek razvija kompanija Mapp Biopharamaceutical iz San Dijega, a dvoje doktora primilo ga je na sopstvenu odgovornost. Prema rečima predstavnika Svetske zdravstvene organizacije i američkog Ministarstva zdravlja, u slučajevima izbijanja smrtonosne epidemije na zahtev pacijenata lekovi koji nisu do kraja razvijeni mogu na ovaj način da se primene.

U Mapp Biopharmaceutical (MB) kažu da imaju tek nekoliko napravljenih doza leka u ovoj fazi razvoja, te da će u najkraćem roku povećati produkciju kako bi pomogli još nekim ugroženim osobama tokom aktuelne epidemije, pre svega zdravstvenim radnicima. Trenutna cena ovog nedovršenog i neproverenog leka je nepoznata, kao i ko je tačno platio lečenje zaraženih doktora, prenosi CNN, ali najverovatnije je u pitanu neka zdravstvena organizacija.
MB postoji od 2003. godine, a poslednjih nekoliko godina pokušava da napravi efikasan lek protiv ebole, u saradnji sa američkim Nacionalnim institutom za zdravlje i Agencijom za smanjenje odbrambenih pretnji, koja je podružnica vojske SAD zadužena za istraživanje oružja za masivno uništenje. Još nekoliko kompanija u SAD u ovom trenutku takođe pokušava da razvije efikasan lek.

Pročitajte i ovo...