/ Vesti / Sve što ste hteli da znate o leku protiv ebole
BiF Analize Čitajte B&F online

Sve što ste hteli da znate o leku protiv ebole

This post has already been read 916 times!

Tokom jučerašnjeg dana dvoje američkih doktora obolelih od smrtonosnog virusa ebole primilo je po dozu eksperimentalnog leka ZMapp. Njihovo stanje, a pogotovo dr Kenta Brentlija koji je bio gotovo na samrti, popravilo se već posle sat vremena. Kakav je lek ZMapp i zašto ga još uvek nema u širokoj upotrebi?

lekovi

Ne postoji klinički testirana i odobrena vakcina protiv ebole. ZMapp je lek koji je još uvek u razvoju i dosad je testiran samo na četiri majmuna, kod kojih je primećeno povlačenje simptoma ebole. Lek razvija kompanija Mapp Biopharamaceutical iz San Dijega, a dvoje doktora primilo ga je na sopstvenu odgovornost. Prema rečima predstavnika Svetske zdravstvene organizacije i američkog Ministarstva zdravlja, u slučajevima izbijanja smrtonosne epidemije na zahtev pacijenata lekovi koji nisu do kraja razvijeni mogu na ovaj način da se primene.

U Mapp Biopharmaceutical (MB) kažu da imaju tek nekoliko napravljenih doza leka u ovoj fazi razvoja, te da će u najkraćem roku povećati produkciju kako bi pomogli još nekim ugroženim osobama tokom aktuelne epidemije, pre svega zdravstvenim radnicima. Trenutna cena ovog nedovršenog i neproverenog leka je nepoznata, kao i ko je tačno platio lečenje zaraženih doktora, prenosi CNN, ali najverovatnije je u pitanu neka zdravstvena organizacija.
MB postoji od 2003. godine, a poslednjih nekoliko godina pokušava da napravi efikasan lek protiv ebole, u saradnji sa američkim Nacionalnim institutom za zdravlje i Agencijom za smanjenje odbrambenih pretnji, koja je podružnica vojske SAD zadužena za istraživanje oružja za masivno uništenje. Još nekoliko kompanija u SAD u ovom trenutku takođe pokušava da razvije efikasan lek.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close