Home VestiPolitika i društvo Zahuktava se debata o Škotskoj nezavisnosti

Zahuktava se debata o Škotskoj nezavisnosti

by bifadmin

U prvom TV duelu o predstojećem referendumu o nezavisnosti Škotske (u septembru) sukobili su se dvojica vođa kampanja: Alister Darling, bivši ministar finansija i predvodnik kampanje Bolje je Zajedno, i aktuelni premijer zemlje Aleks Salmond, vođa Škotske nacionalne stranke. Pale su teške reči, a najviše govora bilo je o valutnoj uniji i porezima.

Škotska i Katalonija
Darling je za Salmonda rekao da se služi „čistim nagađanjem i slepom verom u nezavisnost“, te da je ušao u debatu bez ijednog konkretnog argumenta o budućnosti ekonomskog sistema u Škotskoj, u slučaju da se ona ipak otcepi od Veliek Britanije. S druge strane, aktuelni premijer zemlje insistirao je da će „o sudbini Škotske najbolje odlučivati njeni rezidenti“.

Prva u nizu javnih debata održana je pred publikom od 350 posmatrača u dvorani Kraljevskog konzervatorijuma za muziku i dramu u Glazgovu –  škotskih glasača koji su za „da“ i „ne“ opciju na referendumu, ali i od onih neopredeljenih. Oni su glasno navijali tokom debate, a najviše interesovanja su izazvala pitanja o planovima o škotskoj valuti po sticanju nezavisnosti, na koje je premijer Salmond izbegao da odgovori, dok zagovornik ostanka u Velikoj Britaniji, Darling, nije bio spreman za pitanje o planovima Laburista da se Škotskoj pruži potpuna kontrola nad porezom na promet.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja u Škotskoj, nezavisnost podržava 40% a ostanak u Velikoj Britaniji 54% glasača. Međutim, u odnosu na prethodni mesec broj opredeljenih za nezavisnost je porastao za 4%, dok je broj glasača vernih Britaniji ostao nepromenjen.

Pročitajte i ovo...