Home VestiPolitika i društvo Saobraćajni zastoji su veliki trošak za razvijene zemlje

Saobraćajni zastoji su veliki trošak za razvijene zemlje

by bifadmin

Zagušenja saobraćaja bi u narednih 17 godina Sjedinjenim Državama i najjačim ekonomijama Evrope mogla da zadaju glavobolju od 4,4 biliona dolara, bar prema tvrdnjama britanske konsultatske kompanije Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

Naime, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i SAD su zbog ovog problema u 2013. imale ekonomsku štetu od 200,7 milijardi dolara a 2030. godine bi ona već mogla da naraste na 293,1 milijardu. U ove četiri zemlje vozači u proseku zbog zastoja izgube 36 sati godišnje. Šteta od zagušenja saobraćaja se računa na osnovu vrednosti izgubljenog vremena, potrošenog goriva ali i indirektnih troškova, poput povećanja poreza i sl.

zagusenje

Osim toga, prošle godine su automobili u mirovanju u četiri pomenute zemlje proizveli 15.434 kilotona ugljen dioksida a očekuje se da će do 2030. količina emisije izduvnih gasova porasti za 16%. Dakle, tu je i ekološka šteta.

Najveći porast troškova zbog krcatih puteva trebalo bi inače da doživi Britanija (London) a posle nje i SAD (Los Anđeles).
Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...