Home VestiEkonomija Istočna i Srednja Evropa, a među njima i Srbija, na svetskoj mapi regiona atraktivnih za ulaganja

Istočna i Srednja Evropa, a među njima i Srbija, na svetskoj mapi regiona atraktivnih za ulaganja

by bifadmin

U istraživanju KKR Globalnog instituta „Otvaranje sveta prema liderima Srednje i Istočne Evrope”, koje je objavljeno danas, naznačene su konkurentne prednosti ovog regiona koje treba da pomognu investitorima da Istočnu i Srednju Evropu posmatraju kao prostor na kom su u poslednjih 25 godina postignuti značajni, iako neujednačeni uspesi. Kako se navodi u izveštaju, ovaj region se spaja sa ostatkom Evrope i može postati inkubator naprednih i konkurentnih kompanija na globalnom tržištu.

Istraživanje se oslanja na iskustva i znanja KKR-a („Kolberg Kravis Roberts”), koji je analizirao mogućnosti ulaganja u naš region, kao i ostatak Evrope. Zasnovano je na razgovorima sa preduzetnicima i direktorima vodećih kompanija, stručnjacima i zvaničnicima vlada regiona.

“Tokom proteklih četvrt veka, region Srednje i Istočne Evrope prošao je kroz proces približavanja Zapadu, kada je reč o ekonomskom razvoju, demokratizaciji i evro-atlantskim integracijama”, ističe ko-autor istraživanja, Johanes Hut (Johannes Huth), član i direktor Odeljenja KKR-a za Evropu, Bliski Istok i Afriku.

ulaganja u cie

“Verujemo da u narednih 25 godina ovaj region može da upregne svoje talente kako bi dalje iskoristio ekonomske potencijale. Kompanije, vlade i investitori imaju ulogu u lansiranju većeg broja kompanija Istočne i Srednje Evrope na globalno tržište i stvaranju dugoročnih partnerstava sa sledećom generacijom lokalnih preduzetnika”, zaključuje Hut.

Među konkurentnim prednostima regiona navode se: veliki broj visoko kvalitetnih tehničkih i IT talenata, inženjersko i industrijsko nasleđe, strateške pozicije između glavnih potrošačkih tržišta, niže cene rada, i u nekim slučajevima, kao u Srbiji, potencijali obradive zemlje.

Izveštaj upućuje i na nekoliko prepreka koje kompanije iz regiona moraju da prevaziđu kako bi uspešno proširile poslovanje van domaćih tržišta, kao što su: limitiranost alternativnih izvora finansiranja, niži nivo razvijenosti korporativnog upravljanja, „odliv mozgova”, manje prepoznavanje značaja preduzetništva, kao i nedostatak globalne vizije. U istraživanju se navodi da će razvojem zemalja ovog regiona i smenom generacija ove teškoće biti prevaziđene ili ublažene, a uslovi za lokalne preduzetnike time poboljšani.

Izveštaj „Otvaranje sveta prema liderima regiona Srednje i Istočne Evrope” u celosti je dostupan na engleskom jeziku, na zvaničnom sajtu KKR. Ovo detaljno istraživanje potencijala internacionalizacije kompanija Srednje i Istočne Evrope sproveli su Johanes Hut, kao i Martin Rajčan i Tomaš Kubica, izvršni direktori za ulaganja u KKR-u.

Pročitajte i ovo...