Home VestiPolitika i društvo Online gledanje video sadržaja uskoro prestiže klasičan TV program

Online gledanje video sadržaja uskoro prestiže klasičan TV program

by bifadmin

Video sadržaj koji se gleda putem interneta gotovo se izjednačio sa klasičnim gledanjem TV programam, pokazuje nova studija koju je sproveo Ericsson ConsumerLab. Čak 75 odsto ispitanika reklo je da gleda online video više puta nedeljno, dok je 77 odsto njih reklo da gleda klasičan TV u istoj meri.

Prema rezultatima istraživanja, koje se sprovodi petu godinu za redom, 19 odsto ispitanika je spremno da plati dodatno kako bi video sadržaj gledali na više uređaja, što je porast za 25 odsto u poređenju sa 2012. godinom.

Anders Erlandson, Senior Consultant u Ericsson ConsumerLabu, rekao je: “Naše istraživanje pokazalo je da se vreme, koje korisnici provode gledajući video sadržaj na pametnim telefonima i tabletima, konstantno povećava. Takođe, veliki broj korisnika prelazi na servise poput Netflixa ili Hulua, koji nude video sadržaj na zahtev za određenu mesečnu pretplatu. Upravo, 48 odsto njih ističe da žele da odmah budu u mogućnosti da vide sve epizode svojih omiljenih serija, kako bi ih gledali kada njima odgovara“.

gledanje onlajn
Iako je čak 41 odsto ispitanika reklo da bi želelo da ima mogućnost gledanja svojih omiljenih serija bilo kada i gde, kao glavne prepreke tome ističu cenu prenosa podataka, ali i samog sadržaja. Uprkos ceni, 43 odsto ispitanih je istaklo da bi platilo više za Ultra HD kvalitet sadržaja.

„Rezultati našeg istraživanja pokazuju da medijske kuće i provajderi moraju da menjaju svoje strategije i način na koji distribuiraju video sadržaj. Osim pogodnosti da gledanje sadržaja svojim gledaocima bude omogućeno sa bilo kojeg mesta i pametnog mobilnog uređaja, u obzir se mora uzeti i kvalitet videa, kao i podjednako dobro korisničko iskustvo bez obzira sa kojeg uređaja se sadržaj gleda. Istraživanje je sprovedeno u 23 zemlje i intervjuisano je više od 23.000 korisnika. Rezultati jasno govore da želje i potrebe korisnika direktno menjaju TV i medijsku industriju i da se stari formati i biznis modeli moraju menjati, ukoliko kompanije žele da ostanu konkurentne na tržištu“, rekla je Milena Matić, menadžerka kompanije Ericsson za marketing, strategiju i komunikacije.

Pročitajte i ovo...