/ Uncategorized / Nasina Orion letelica spremna za probni let do Marsa
BiF Analize Čitajte B&F online

Nasina Orion letelica spremna za probni let do Marsa

This post has already been read 1082 times!

Svemirska kapsula koja može pomoći čovečanstvu da istraži planetu Mars i ode dalje od Meseca biće lansirana danas iz najjužnije američke države Floride. Predviđen je njen kratak let izvan planete Zemlje kako bi se testirala pogodnost letelice i unapređene tehnologije.

orion
Ova letelica izgledom podseća na „Apollo“, letelicu koja je odvela prvog čoveka na Mesec 1960. i 1970. godine, ali je gabaritnija, sistemski i tehnološki opremljenija. Zbog činjenice da se ova letelica prvi put šalje u svemir, u njoj neće biti posade. Kada bude u potpunosti opremljena, moći će da primi četiri člana posade na tronedeljnu misiju ili šest astronauta na kraće misije, što je svakako napredak u poređenju sa Apollom koji je brojao tri člana posade koji su u svemiru ostali šest do dvanaest dana. Očekuje se da će Orion prvu misiju sa kompletnom posadom izvršiti 2021. godine.

Kako navode iz Nasa-e, današnji dan je bio sa nestrpljenjem iščekivan i celokupna akcija predstavlja veliki i značajan događaj. Prilikom ovog putovanja, letelica će uzleteti na visinu od 3.600 milja i obleteće Zemlju dva puta. Nakon četiri i po sata spustiće se u Pacifik, 600 milja od obale Kalifornije.
Orion, pored nove moćne rakete koja će svoj debi imati 2017. ili 2018. godine, predstavlja srž i jezgro budućnosti čovečanstva kada će ljudima konačno biti omogućeno da zakorače na najdalje destinacije kao što je crvena planeta.
Jedan od pokazatelja tehnološkog napretka je i unapređena zaštita od radijacije koja je ugrađena unutar kapsule, s obzirom da je radijacija jedna od glavnih pretnji na putovanjima u svemir, a iz Nasa-e navode da je Orion spreman da se izbori sa izazovom. Ova misija je, kako navode, samo mali korak u dugogodišnjem radu i posvećenosti i put strpljenja tek predstoji.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close