Home VestiIT i nauka Nasina Orion letelica spremna za probni let do Marsa

Nasina Orion letelica spremna za probni let do Marsa

by bifadmin

Svemirska kapsula koja može pomoći čovečanstvu da istraži planetu Mars i ode dalje od Meseca biće lansirana danas iz najjužnije američke države Floride. Predviđen je njen kratak let izvan planete Zemlje kako bi se testirala pogodnost letelice i unapređene tehnologije.

orion
Ova letelica izgledom podseća na „Apollo“, letelicu koja je odvela prvog čoveka na Mesec 1960. i 1970. godine, ali je gabaritnija, sistemski i tehnološki opremljenija. Zbog činjenice da se ova letelica prvi put šalje u svemir, u njoj neće biti posade. Kada bude u potpunosti opremljena, moći će da primi četiri člana posade na tronedeljnu misiju ili šest astronauta na kraće misije, što je svakako napredak u poređenju sa Apollom koji je brojao tri člana posade koji su u svemiru ostali šest do dvanaest dana. Očekuje se da će Orion prvu misiju sa kompletnom posadom izvršiti 2021. godine.

Kako navode iz Nasa-e, današnji dan je bio sa nestrpljenjem iščekivan i celokupna akcija predstavlja veliki i značajan događaj. Prilikom ovog putovanja, letelica će uzleteti na visinu od 3.600 milja i obleteće Zemlju dva puta. Nakon četiri i po sata spustiće se u Pacifik, 600 milja od obale Kalifornije.
Orion, pored nove moćne rakete koja će svoj debi imati 2017. ili 2018. godine, predstavlja srž i jezgro budućnosti čovečanstva kada će ljudima konačno biti omogućeno da zakorače na najdalje destinacije kao što je crvena planeta.
Jedan od pokazatelja tehnološkog napretka je i unapređena zaštita od radijacije koja je ugrađena unutar kapsule, s obzirom da je radijacija jedna od glavnih pretnji na putovanjima u svemir, a iz Nasa-e navode da je Orion spreman da se izbori sa izazovom. Ova misija je, kako navode, samo mali korak u dugogodišnjem radu i posvećenosti i put strpljenja tek predstoji.

Pročitajte i ovo...