Home VestiPolitika i društvo 121 milion dece nema pristup školama

121 milion dece nema pristup školama

by bifadmin

Oko 63 miliona adolescenata širom sveta starih između 12 i 15 godina iz nekog razloga ne može da se školuje, piše u zajedničkom izveštaju UNESCO-vog Instituta za statistiku i UNICEF-a. Ovo znači da je svaki peti adolescent van obrazovnog sistema. U izveštaju stoji i da adolescenti u dvosturko više slučajeva od osnovaca odustaju od školovanja.

Ukupno 121 milion dece i adolescenata se ne školuje, što pokazuje da napretka u širenju obrazovanja od 2007. do danas skoro da nije ni bilo. Ako se ovaj trend nastavi izgleda da još 25 miliona dece (15 miliona devojčica i 10 miliona dečaka) neće ni kročiti u učionicu.

Većina ove dece živi u ratnim područjima, radi da bi prehranilo porodicu ili je diskriminisano na osnovu etničke pripadnosti, pola ili invaliditeta.

U različitim regijama su deca iz različitih razloga van škola. U Nigeriji je dve trećine dece iz najsiromašnijih domaćinstava van sistema obrazovanja dok se samo 5% dece iz najbogatijih porodica ne školuje ali se očekuje da će kad-tad dobiti neku diplomu.

Iz UNESCO-a kažu da nije dovoljno samo obezbediti nastavnike, udžbenike i učionice, već se mora pristupiti porodicama, pre svega roditeljima, kako bi se njima objasnila važnost obrazovanja.

Pročitajte i ovo...