Home VestiPolitika i društvo Obamina borba za veći minimalac i duže porodiljsko odsustvo i bolovanje

Obamina borba za veći minimalac i duže porodiljsko odsustvo i bolovanje

by bifadmin

U govoru o stanju nacije američki predsednik Barak Obama zapitao se da li treba pristati na ekonomiju u kojoj samo retki uspevaju, aludirajući na veliku nejednakost u američkom društvu. “Ili ćemo se zalagati za ekonomiju koja generiše rast zarada i šansi za svakoga ko se trudi”, pitao je Obama.

On je govorio i o poreskoj reformi koja bi naterala bogatije da plaćaju veći porez a čiji rezultat bi bio i povećanje minimalnih zarada, uvođenje plaćenog porodiljskog odsustva i bolovanja, i izjednačavanje zarada muškaraca i žena.

Njegove molbe za regulatornu refomu u ovim oblastima bile su upućene Kongresu u kojem tenutno dominiraju republikanci, inače skeptični prema svemu što ima bilo kakve elemente države blagostanja. Zbog toga se već neko vreme u pojedinim američkim medijima a posebno na iternetu može čuti da je Obama komunista.

Ali za ovaj potez Obama zapravo ima dobar razlog – prema nekim procenama čak 39% zaposlenih u privatnom sektoru sa najnižim primanjima nema plaćeno bolovanje. “Mi smo jedina razvijena zemlja u svetu koja zaposlenima ne garantuje plaćeno bolovanje ili porodiljsko odsustvo”, podsetio je američki predsednik.

Pa ipak mnoge od njegovih ideja su već u startu odbijene tako da će on morati da se zadovolji reformama manjeg dometa. Predsednik na primer može sam da utiče na produženje porodiljskog odsustva zaposlenima u državnim organima kao i da pomogne pojedinačnim državama da to urade pomoću grantova.

Izvor: Huffington post

Pročitajte i ovo...