Home VestiPolitika i društvo Šarli Ebdo: Ismevali i sebe

Šarli Ebdo: Ismevali i sebe

by bifadmin

Jučerašnji napad islamskih fundamentalista na redakciju pariskog časopisa „Šarli Ebdo“ i tragičan bilans od 12 žrtava rezultat je ostvarene pretnje zbog nekoliko karikatura koje je ovaj satirični list objavio o proroku Muhamedu tokom prethodnih nekoliko godina.

charlie-hebdo

Međutim, četvorica poznatih karikaturista i njihove druge nastradale kolege svojski su se trudili da nikome ne ostanu dužni, u najboljoj tradiciji francuske satire i karikature, pa su od svog nastanka do danas „na zub“ svoje četkice i pisaće mašine uzimali poglavare i pripadniek svih verskih zajednica, predsednike Francuske i druge političare i javne ličnosti.

kissing_hebdo

Među poznatijim radovima objavljenim na naslovnoj strani „Šarli Ebdoa“ u poslednjih nekoliko godina nalazi se i ilustracija karikaturista ovog lista koji ljubi islamskog fundamentalistu, kao odgovor na već postojeći sukob ove dve strane i pretnje koje je redakcija časopisa dobijala zbog prikaza proroka Muhameda.

charlie_hebdo_antireligion

Posle jučerašnjeg tragičnog razvoja događaja mnogi poznati svetski karikaturisti odazvali su se protestnom crtanju za pale crtače „Šarlija Ebdoa“, dok se mirni protesti zbog ovog stravičnog događaja odvijaju u nekoliko evropskih gradova.

charlie_brown

Pročitajte i ovo...