Home Slajder Dogovor o nastavku isporuka ruskog gasa Kijevu do kraja marta

Dogovor o nastavku isporuka ruskog gasa Kijevu do kraja marta

by bifadmin

Ukrajina i Rusija postigle su 2. marta u Briselu, uz posredovanje Evropske unije, dogovor o nastavku isporuka ruskog gasa Kijevu do kraja marta, čime je obezbeđen i tranzit gasa za EU. Dogovor omogućava primenu sporazuma o snabdevanju Ukrajine ruskim gasom tokom ove zime a Moskva i Kijev su se dogovorili i da počnu razgovore o snabdevanju tokom leta. Pitanje snabdevanja regiona na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih pobunjenika razmatraće se odvojeno, a ukrajinskim vlastima će se gas dostavljati na dogovorenim punktovima.


Prema dogovoru postignutom tokom višesatnih razgovora ruskog i ukrajinskog ministra energetike Aleksandra Novaka i Volodimira Demčičina, ukrajinska kompanija Naftogas obavezala se da će unapred platiti Gaspromu gas namenjen potrošnji u Ukrajini u martu.

Ruska grupa Gasprom će sa svoje strane garantovati tranzit gasa preko Ukrajine u EU a Ukrajini će isporučiti na dogovorenim mestima do 114 miliona kubnih metara gasa dnevno na osnovu uplaćenog avansa, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Novak i Demčičin su se dogovorili da se zasebno razmotri spor u vezi sa isporukama gasa oblastima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, koje su u rukama proruskih separatista, navodi se u saopštenju.

Potredsednik Evropske komisije zadužen za energetiku Maroš Šefčovič pozdravio je dogovor, kao uspeh koji omogućuje sprovođenje sporazuma o zimskom paketu snabdevanja. Taj sporazum je zaključen u oktobru 2014. i uređuje na period od šest meseci cenu i količine gasa koje će Gasprom isporučiti ukrajinskom Naftogasu.

Naftogas je saopštio da je na sastanku potvrđeno da će se u okviru „zimskog paketa“ u obzir uzimati samo količine dopremljene na punkotovima dogovorenim sa Ukrtransgasom, piše portal EurActiv.com pozivajući se na Rojters.

Kijev je ranije optužio Moskvu da u okviru „zimskog paketa“ isporučuje gas Donjecku i Lugansku i umanjuje količine koje dostavlja Ukrajini. Novak je odbacio tvrdnje da Gasprom zadržava gas i dodao da bi ukrajinski kredit za gas mogao da istekne ove nedelje.

Gasprom je odlučio prošle nedelje da direktno snabdeva gasom separatističke oblasti u Ukrajini pošto je Kijev obustavio isporuke. Ta odluka je ponovo razbuktala energetski spor koji izbio pre godinu dana kada su na vlast u Kijevu došle prozapadne snage. To je dovelo do šestomesečnog prekida u isproukama gasa Ukrajini od juna do decembra.

Uskoro razgovori o letnjem snabdevanju

Šefčovič je rekao i da je dogovoreno da se pre kraja marta organizuje sastanak na kome će se razmotriti dalji koraci u vezi sa sporazumom.

Dogovoreno je da se krajem marta pokrenu novi pregovori u okviru kojih strane treba da se dogovore o ceni gasa koji će Gasrpom isporučiti ukrajinskom Naftogasu za novi period koji treba tek odrediti.

Novak je potvrdio da se ruska strana složila da se krajem marta razmotri snabdevanje Ukrajine gasom tokom leta i pitanja u vezi sa punjenjem podzemnih skladišta.

EU odahnula

Šefčovič, koji je posredovao u razgovorima, rekao je da je „ohrabren činjenicom da su obezbeđene isporuke gasa koje je kupila EU za tranzit preko Ukrajine“.

EU svake godine kupuje skoro 130 milijardi kubnih metara gasa od Rusije, i polovina te količine, odnosno 15% potrošnje EU, doprema se preko Ukrajine u Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Rumuniju koje su povezane sa ukrajinskim gasovodima.

Drugi deo gasa koji EU kupuje od Moskve nije pogođen sporovima između Rusije i Ukrajine jer se ili direktno doprema u Nemačku preko gasovoda Severni tok koji je izgrađen isključivo za tu zemlju, ili preko Finske i baltičkih zemalja.

Prekid isporuka gasa Ukrajini uticalo bi na isporuku gasa u desetak zemalja EU. Najviše bi bile pogođene Slovačka, Mađarska i Bugarska, jer 80% potrebnog gasa nabavljaju od Gasproma.

Na udaru bi se zatim našle i Češka, Mađarska, Grčka, Austrija, Slovenija, Poljska i Italija, ali su one u manjoj meri zavisne od ruskog gasa. Te zemlje pokrivaju oko 30% potreba gasom iz Rusije. Poljska se snabdeva i preko gasovoda Jamal koji ide kroz Belorusiju.

Ukrajina je veliki Gaspromov klijent, sa kupljenih 26 milijardi kubnih metara godišnje. Time Ukrajina podmiruje polovinu svojih potreba, a ostatak pokriva domaćom proizvodnjom gasa. Ukrajinske rezerve iznosile su 1. marta 8,1 milijardu kubnih metara, što je 25% kapaciteta rezervi.

Posledice eventualnog prekida snabdevanja Ukrajine gasom bi se vrlo brzo osetile u Evropi. Rezerve Slovačke i Češke su vrlo male i iznose 31,8% i 36,3% kapaciteta.

Analitičari, međutim, smatraju da rizik od prekida snabdevanja tokom leta nije veliki. Oni su ukazali da Ukrajina i sama proizvodi gas dok Rusija mora da proda svoj gas.

Izvor: AFP, EurActiv.com

Pročitajte i ovo...