Home VestiPolitika i društvo EU pokušava da izgladi odnose Grčke sa Španijom i Portugalom

EU pokušava da izgladi odnose Grčke sa Španijom i Portugalom

by bifadmin

Pošto je Grčka optužila Španiju i Portugal da kuju zaveru protiv nje, Evropska komisija je saopštila da će se potruditi da održi EU na okupu. Pomenuti sukob tinja već neko vreme, otkad je grčki premijer Aleksis Cipras optužio španske i portugalske vlasti da potkopavaju novu grčku vladu. Cipras je konkretno optužio ove dve države za podrivanje pregovora sa Briselom o produženju programa pomoći.

Da podsetimo, lideri evrozone su odlučili da produže trajanje paketa pomoći za Grčku do juna ali ovaj plan moraju da ratifikuju članice monetarne unije, a pomenute dve države su zauzele tvrde linije u pregovorima. Cipras je potom reagovao neuobičajeno po standardima EU, a zvanični Madrid i Lisabon su uložili zvaničnu žalbu Evropskoj komisiji zbog njegovih komentara. Grčki premijer inače smatra da mu Španija i Portugal “podmeću nogu” iz straha od širenja levičarskih ideja u njihovim zemljama.

„Njihov plan je bio da iscrpu, obore ili dovedu našu vladu do bezuslovne predaje pre nego što naš rad počne da donosi prodove i pre nego što grčki primer izvrši uticaj na druge zemlje. I uglavnom pre izbora u Španiji“, rekao je Cipras.

Iz Nemačke ali i iz ostatka Evrogrupe su stigle oštre reakcije na izjavu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.
Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...